Pokretači libre, Facebook i njegovi partneri, zatražili su dozvolu za korištenje te kriptovalute u švicarskom sustavu plaćanja, priopćio je u srijedu financijski regulator FINMA, napominjući da bi širina planiranih usluga tražila veći nadzor.

Vodeća svjetska društvena mreža Facebook najavila je u lipnju uvođenje digitalne valute libre u sklopu širenja poslovanja u svijetu internetske trgovine i globalnog plaćanja.

Facebook je udružio snage s 28 partnera, uključujući Mastercard, Visu, Spotify Technology, Paypal, eBay, Uber Technologies, Vodafone Group, u projektu Libra Association koji će upravljati novom digitalnom valutom.

Globalni financijski dužnosnici u međuvremenu su pokrenuli temeljite analize tih planova. "Zbog izdavanja platnih žetona libre, usluge planirane u skopu projekta Libra nedvojbeno bi nadišle okvir samog platnog sustava”, što znači da će podlijegati i dodatnim zahtjevima, priopćili su u srijedu iz švicarske FINMA-e, javlja Hina.

Ti zahtjevi uključit će rezerviranje kapitala za kreditne, tržišne i poslovne rizike, te poštivanje propisa kojima se regulira rizik koncentracije i likvidnost, kao i upravljanje rezervama, priopćeno je.

Nadzor širokog raspona usluga koje libra nudi bazirat će se na načelu "isti rizici, isti pravila", poručuju iz FINMA-e. „U cijelom ekosustavu projekta moraju biti ispoštovani najviši međunarodni standardi borbe protiv pranja novca”, naglašavaju.

Iz Libra Associationa ističu da su spremni na suradnju. „Vodimo konstruktivan dijalog s FINMA-om i smatramo da postoji način da se blockchain mreža bazirana na otvorenom kodu pretvori u regulirani platni sustav s niskom razinom problema i visokim stupnjem sigurnosti”, priopćili su iz Libra Associationa sa sjedištem u Ženevi.

Zatražili su da se precizira status udruženja i kovanica libre prema švicarskim zakonima, navode u FINMA-i.

Pomoćnica američkog ministra financija za borbu protiv terorizma i za financijske informacije Sigal Mandelker rekla je u utorak da je uvjet za odobrenje projekta digitalne valute ispunjavanje najviših standarda na području borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma. „Bilo da se radi o bitcoinu, ethereumu ili libri, naša je poruka svim tim kompanijama ista – borba protiv pranja novca i financiranja terorizma mora biti ugrađena u vaš projekt od samog početka”, poručila je Mandelker.