Ustavni sud BiH izjasnit će se o zahtjevu političara iz Republike Srpske za ocjenu ustavnosti svih zakona usvojenih u Federaciji BiH nakon izbora 2014. godine. Odluka Ustavnog suda BiH mogla bi izazvati neviđenu krizu u Federaciji.

Dom naroda Parlamenta FBiH prema ustavnim odredbama mora imati 58 izaslanika, po 17 iz svakog naroda, te 7 iz reda ostalih. Nakon posljednjih izbora klubovi izaslanika Bošnjaka i Hrvata su popunjeni, Klub Srba i dalje ima 13 izaslanika. Razlog, nije bilo dovoljno političkih dužnosnika iz reda srpskog naroda u skupštinama iz kojih se izaslanici za Dom naroda biraju. U apelaciji koja je najavljena iz RS, dovodi se u pitanje rad Doma naroda "jer nije konstituisan u skladu sa Ustavom, zbog čega ni odluke Doma ne mogu biti validne".

Problem popune kluba srpskog naroda postojao je i ranije, no o njemu se počelo govoriti nakon što je SIP odbila da verificira mandate Harisu Plehi, Nerminu Bjelaku i Rasimu Smajiću koji su se u ovom izbornom mandatu izjasnili kao Srbi, dok su ranije bili Bošnjaci pa tako klub nikada nije popunjen, piše N1.

Podsjetimo da se Ustavni sud Federacije BiH krajem 2015. godine odbio očitovati o zahtijevu kluba Srba za ocjenu ustavnosti Zakona o državnoj službi jer, kako su tada naveli, "nije bilo kvalificirane većine u klubu da bi zahtjev bio validan". I tada su pojedini izaslanici opozicije u Domu naroda upozoravali na krizu do koje može doći, no odgovornosti nije bilo.

Do sada se u Domu naroda ključni zakoni donosili sa 28 glasova logikom da je to dovoljna većina od sadašnjeg broja 54 izaslanika. Predsjedavajuća Doma kaže 'i ranije se radilo na sličan način, nije bio popunjen klub delegata iz reda Ostalih, pa klub srpskog naroda'. No da li je to dovoljno za Ustavni sud.

Ranije je postajalo tumačenje OHR-a po kojem je rad Doma označen zakonitim, no sada su stvari prepuštene Ustavnom sudu. Pravni ekspert Nedim Ademović ne dvoji kako je Dom naroda konstituiran protivno izbornom zakonu, ali odluka mora uvažiti i političke posljedice koje bi mogla proizvesti.

Odluka Ustavnog suda očekuje se u petak.