Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da "najnovije kombinacije u okviru bošnjačke političke elite" ne idu za tim da se brzo formiraju državne institucije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Dodik je rekao novinarima u Banjoj Luci da to najviše šteti BiH i njenom potencijalu na međunarodnom planu, iako je formiranje vlasti osnova za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, što donosi brojne benefite i stvara novu dinamiku za BiH.

On je rekao da tome, s druge strane, ne doprinosi inaćenje "ako ne bude ovo, neće ni to".

"To neka odluče drugi. Činim šta mogu i to isključivo u ime Republike Srpske. Ponovit ću, jesam član Predsjedništva, ali sam isključivo srpski član koji vodi politiku Republike Srpske i vodi se interesom Srba. To je za mene prva mjera. Naravno, ne želim ništa učiniti na štetu drugih naroda, ali ne bih da prihvatim nijednu odluku na štetu Srba", rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je naglasio da odugovlačenje formiranja vlasti na nivou Bosne i Hercegovine smara i ovdašnji narod i njegove izabrane predstavnike.

Dodik je rekao da političke reprezentacije Srba i Hrvata ni ranije nisu imale problem kada je riječ o formiranju Vijeća ministara BiH, ali da su se sa "aspekta bošnjačkih predstavnika viđene razne spekulacije" i malverzacije, među kojima je i ona da lider SBB-a Fahrudin Radončić "opere" svoju savjest.

"On je govorio da nikada neće sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, a sada odjednom hoće, pa da izmisli neku priču o patriotizmu. Svi mi bi trebali biti izdajnici, a oni tamo neka patriotska liga. Mi sa tom ligom imamo dosta problema iz prošlosti i smatramo da je ono što oni organiziraju isključivo bošnjačka reprezentacija i to će se samo tako promatrati i nikako drugačije", rekao je Dodik.

On je podsjetio da su izabrani predstavnici konstitutivnih naroda potpisali zajedničku izjavu i napravili određenu podjelu resora u Vijeću ministara što je dobar osnov za formiranje vlasti, iako su "bošnjački predstavnici potpisali neke suprotne izjave".

"Samo se dešavaju usložnjavana tih problema", rekao je Dodik.

Dnevnik.ba