- Svi smo izvan sebe, krenuli smo na odmor kako bismo ljetovali zajedno i nije nam ni na kraj pameti palo da će se to pretvoriti u tragediju u kojoj je poginuo moj prijatelj, a njegovo dvoje djece su u teškom stanju u bolnici - rekao je za talijanske medije gradonačelnik sicilijanskog gradića Sant’Agata di Militella i bivši talijanski senator Bruno Mancuso, jedna od šest osoba koje su se otrovale na brodu pokraj Hvara.

Kao što smo izvijestili, Mancusov prijatelj, menadžer sa Sicilije Eugenio Vinci (57) je preminuo još na brodu, dok su njegovo dvoje djece u teškom stanju prebačeni u KBC Split gdje se liječnici bore za njihov život.

- Djeca su u jako teškom stanju, životno su ugrožena, na respiratoru su oboje. Svi vitalni organi su zatajili - rekla je novinarima voditeljica Zavoda za intenzivnu pedijatriju dr. Branka Polić.

Majka dvoje djece te Mancuso i njegova supruga su kontaktibilni i nisu životno ugroženi. Kako kaže Mancuso, nije im jasno što se točno dogodilo, jedino znaju da im je pozlilo nakon večere.

'Ne znamo što se dogodilo'

- Nakon što smo večerali, počeli smo osjećati mučninu. Postoji mogućnost da smo se otrovali hranom, ali se ne isključuje ni opcija da je u pitanju plin s broda. Ne znamo zapravo što se doista dogodilo. Svi mi na brodu vrlo smo brzo došli k sebi, ali nažalost moj je prijatelj izgubio svijest i u padu je glavom udario o stijenku tuš kabine. Trenutno se svi nalazimo u bolnici. Nadam se da će se zdravstveno stanje teško ozlijeđene djece popraviti u narednim satima - rekao je vidno potreseni političar.

- Slučaj intenzivno istražuje lokalna policija i ostale vlasti i nadamo se da će se slučaj ubrzo razjasniti. Prava istina bit će otkrivena nakon obdukcije tijela mog nesretnog Eugenija - zaključio je Mancuso.

A što je uzrok trovanja talijanskih obitelji, još uvijek nije poznato. Doc. dr. Dragan Ledina, dežurni liječnik na Klinici za infektologiju KBC-a Split, rekao je da se može raditi o trovanju uvjetovanom unosom hrane, ali i trovanjem organizma zbog udisanja nekakvih štetnih plinova ili para.

- Kod nas se na infektologiji nalazi muškarac star 64 godine i dvije ženske osobe, od kojih jedna ima 56, a druga 44 godine. Njihova klinička slika je lagana i srednje teška i dvoje će ih biti obrađeno kroz dnevnu bolnicu, a osoba sa srednje teškom kliničkom slikom bit će zadržana na liječenju. Moram istaknuti kako još uvijek nisam siguran da je u pitanju infekcija hranom budući da je tjelesna reakcija bila izuzetno burna. Svakako se radi o intoksikaciji preko usta (hrana) ili disanjem - rekao je dr. Ledina.

Zaprepašteni prijatelji

Novinari talijanskih medija kontaktirali su i bivšeg predsjednika regije Molise Paola Fratturu, prijatelja preminulog Vincija, koji je zaprepašten tragedijom.

- Izgubio sam jako dragog prijatelja koji mi je u nedjelju poslao poruku iz Hrvatske napisavši mi "Osjećam se božanstveno, a ti još uvijek radiš". Umro je na zaista bizaran način - rekao je Frattura.

Ovaj čudan i dosad nezabilježen događaj na Hvaru istražuju policija i niz drugih službi. Na terenu su i epidemiolozi koji će iz hvarskog restorana i s broda na kojem su boravili Talijani izuzeti sve dostupne uzorke hrane koju su konzumirali, kao i uzroke stolica svih članova posade i djelatnika restorana. Potom ti uzorci odlaze u laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (Higijenski) Splitsko-dalmatinske županije gdje će se obaviti njihova analiza. Za analiziranje virusa bit će potreban jedan dan, a za analiziranje bakterija tri dana.

Hvarski restoran u kojem su večerali otrovani Talijani normalno nastavlja s poslovanjem i više nije pod pečatom sanitarne inspekcije za zabranu rada, piše Jutarnji list.