Više od 150 milijuna slučajeva covida-19 zabilježeno je do petka u svijetu, i dok Europa i SAD žele pandemiju do ljeta ostaviti iza sebe, Indija i Brazil trenutno su najteže pogođene zemlje, piše agencija France presse.

Sto milijuna ljudi u potpunosti je cijepljeno protiv covida-19 u SAD-u, objavili su u petak tamošnji dužnosnici.

“To znači da 100 milijuna Amerikanaca osjeća olakšanje i mir”, izjavio je Jeff Zients, koordinator borbe protiv covida-19 za Bijelu kuću na konferenciji za novinare.

Radi se o oko 40 posto odraslog stanovništva u Sjedinjenim Državama i dvostruko više od potpuno cijepljenih krajem ožujka, naglasio je.

Preopterećenost u Indiji

I u Europi se ubrzavaju kampanje cijepljenja, a više zemalja Starog kontinenta, poput Francuske i Portugala, ublažava restrikcije nadajući se što prije pokrenuti svoje teško pogođene ekonomije.

Od ukupno 150 milijuna zaraženih od početka pandemije, gotovo 6 milijuna zaraženo je u samo tjedan dana, a taj porast prije svega je takav zbog Indije u kojoj je u posljednjih sedam dana bilo 2,5 milijuna novozaraženih.

Epidemija trenutno dovodi do oko 821.000 zaraza dnevno, što je broj koji se više nego udvostručio od sredine veljače kada je bio oko 350.000.

Dok u preopterećenim bolnicama nedostaje kreveta, lijekova i kisika, Indija je u petak objavila novi svjetski rekord, 385.000 novozaraženih u posljednja 24 sata i oko 3500 umrlih.

Najavljena međunarodna pomoć počine stizati u zemlju s 1,3 milijarde stanovnika. Više od 40 zemalja je obećalo poslati medicinsku pomoć.

Indijska vlada u subotu pokreće kampanju cijepljenja za sve odrasle osobe ili oko 600 milijuna ljudi, ali nekoliko država nema dovoljne zalihe cjepiva.

Zabrane

Američki predsjednik Joe Biden donio je u petak odluku kojom se od utorka zabranjuje ulazak u SAD iz Indije.

Suočen s novom lokalnom varijantom, zaraznijom i težom, prag od 400.000 umrlih od koronavirusa je prijeđen u četvrtak u Brazilu gdje cijepljenje još nije uzelo maha.

Portugal je pak odlučio u subotu otvoriti granicu sa Španjolskom, 48 sati ranije nego što je bilo predviđeno, što je četvrta i posljednja faza ukidanja mjera, piše Hina.

Bit će dopuštene sve sportske aktivnosti na otvorenom i u dvorana. Na sjeveru Portugala u Bragi će ovog vikenda biti organiziran testni koncert s 400 gledatelja.

U Francuskoj je predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak predstavio ukidanje mjera “u četiri etape”, od 3. svibnja do kraja lipnja.

Ubrzavanje kampanja cijepljenja

Zahvaljujući novim dozama cjepiva, kampanje cijepljenja ubrzavaju se u Europi: Njemačka je u srijedu objavila da je u jednom danu cijepila 1,1 milijun ljudi, što je najviše u bilo kojoj od europskih zemalja u 24 sata.

Italija je u četvrtak dostigla pola milijuna doza u jednom danu, a u Velikoj Britaniji kampanja cijepljenja je uvelike uznapredovala.

U SAD-u New York se predviđa u potpunosti otvoriti 1. srpnja. Kalifornijski Disneyland od petka ponovno prima posjetitelje.

Prvi avioni s turistima počeli su ovaj tjedan stizati u Tunis, iako se u toj zemlji situacija pogoršava pa bi turisti mogli završiti u hotelskim karantenama.

Turska je također suočena s pogoršanjem situacije i s potpunim zatvaranjem koje je u petak stupilo na snagu.