Veleposlanici država članica EU-a razgovarali su u srijedu o proširenju šengenskog prostora i nijedna nije imala primjedbe na prijedlog o primanju Hrvatske u zonu bez unutarnjih graničnih kontrola, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Odbor stalnih predstavnika (Coreper), koji čine veleposlanici država članica, razgovarao je u okviru priprema za sastanak Vijeća za pravosuđe i unutarnje sljedeći tjedan o proširenju šengenskog prostora na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku.

Bez primjedbi

Nijedna država članica nije imala primjedbi na prijedlog da se Hrvatsku primi u Schengen.

Dio država članica, prema njihovim internim pravilima, za svoja stajališta u Vijeću EU-a moraju dobiti odobrenje nadležnih odbora u svojim nacionalnim parlamentima.

Vlade Švedske, Danske, Slovenije i Nizozemske uputile su u svoje parlamente prijedloge u kojima podržavaju ulazak Hrvatske i sada se čeka njihovo zeleno svjetlo.

Konačna odluka

Sve ostale članice EU-a i Schengena već su potvrdile podršku Hrvatskoj. Coreper će ponovno imati na dnevnom redu proširenje šengenskog prostora 7. prosinca, dan prije sastanka ministara unutarnjih poslova koji bi trebali donijeti konačnu odluku.

Prema diplomatskim izvorima, nizozemski veleposlanik je bio protiv primanja Bugarske, Njemačka podržava sve tri zemlje, a Austrija je protiv Bugarske i Rumunjske.

Jedan drugi diplomatski izvor rekao je Hini da se Francuska snažno zauzima za Rumunjsku.

Problem je u tom što se Bugarska i Rumunjska ne mogu razdvojiti, jer granica između tih država nikada nije ni zamišljena da bude vanjska granica Schengena. Da bi se te dvije zemlje razdvojile trebalo bi pripremiti zaštitu te granice i urediti granične prijelaze u skladu sa šengenskim pravilima, a za to bi trebalo nekoliko godina.

Prema tom izvoru, moguće je da će biti pritiska na one koji se protive Bugarskoj i Rumunjskoj tako da uđu sve tri zemlje, ali je izglednije da će samo Hrvatska dobiti zeleno svjetlo.

Na dnevnom redu su prijedlozi dviju odluka, jedna za Hrvatsku, a jedna za Bugarsku i Rumunjsku. Za odluku je potrebna suglasnost svih 22 država članica koje su u šengenskom prostoru.