• Sveučilište sa SUM TV postaje produkcijsko akademsko središte
  • Sveučilište sa SUM TV postaje produkcijsko akademsko središte
U okviru 43. obljetnice Sveučilišta u Mostaru svečano je otvorena sveučilišna televizija SUM TV. Riječ je o suvremenom edukacijskom i produkcijskom akademskom središtu temeljenom na internet platformi. Projekt je inicijalno zamišljen kao prostor edukacije studenata, no SUM TV je imao značaj u odgovoru na pandemiju korona virusa, tako što su osnovnim i srednjim školama pomogli u produkciji sadržaja.

- Imali smo važnu ulogu, očuvati obrazovni sustav. To je ujedno i jedna od sveučilišnih misija – kazao je Franjo Takač, voditelj SUM TV.

Presijecanjem vrpce televiziju su otvorili prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije te dr. Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar.

- Jedan od važnijih kotača u borbi protiv pandemije, pored zdravstva, bio je SUM TV, koji je svim učenicima omogućio nesmetano praćenje online nastave – naveo je dr. Mario Kordić, ravnatelj Doma zdravlja Mostar i dodao da se na taj način kod roditelja i djece prebrodila psihička komponenta covid bolesti.

- Važno je da se proces obrazovanja, kao jedan od najvažnijih obrazovnih procesa, ne zaustavi za vrijeme pandemije. Pandemija će proći, ali obrazovanje ostaje. Zbog toga veliko hvala i čestitam – poručio je dr. Kordić.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg ponosan je što je Sveučilište dobilo svoju televiziju.

- Niti jedno Sveučilište u regiji nema ovakve uvjete za praktični dio nastave. I to je jedan veliki iskorak! Naša županija je na neki način sudjelovala u pokretanju, ali ovakvim projektima svi moramo dati doprinos – dodao je Herceg.



Rektor Tomić kazao je kako je motiv za osnivanje ove televizije bio produkcija profesionalnih predavanja nastavnika. – Želimo jednoga dana u našem sveučilišnom internom sustavu SUMARUM objavljivati predavanja svih profesora za one studente koji nisu mogli nazočiti nastavi – naveo je Tomić.

Također je kazao kako se planiraju snimati i producirati emisije o životu Sveučilišta u Mostaru, ali i emisije o kulturi, znanosti, akademizmima. Jedan od ciljeva je da SUM TV s vremenom postane i trening centar nastavnicima i javnim osobama za bolje javne nastupe, govorne vještine i slično.

Voditelj SUM TV-a Franjo Takač je naglasio kako će biti uspostavljen "SUM TV sustav video razmjene" kroz koji će svim medijima biti ponuđene snimke događaja organiziranih na Sveučilištu u Mostaru u neobrađenoj i obrađenoj novinarskoj televizijskoj formi i to potpuno besplatno.

- Sadržaj emitiramo na internetu, a to je naša prednost, jer se čitav svijet okreće modernim tehnologijama. U tom smislu smo i pioniri, jer smo jedini u regiji koji će napraviti trasu za druga Sveučilišta da utemelje svoje televizije – kazao je Takač.

Sveučilišna televizija će u suradnji s Večernim listom BiH i drugim zainteresiranim medijskim kućama realizirati online nastavu i praksu studenatima Sveučilišta u Mostaru. U tu svrhu pripremljen je poseban studijski prostor. Također će bit otvorna za sve druge studente Sveučilišta u Mostaru, kao i srednjoškolce u specijaliziranim radionicama.