Dijelovi kompleksa ''Dompes – Kuće kruha i duha'' otvoreni su večeras u Mostaru. Hrvatski premijer Andrej Plenković svečano je otvorio Pučku kuhinju fra Didaka Buntića u Dompsu, piše Bljesak.info

Nadbiskup mons. Lugi Pezzuto, apostolski nuncij u BiH je blagoslovio pučku kuhinju.

Dompes je, inače, višenamjenski kompleks u kojem će biti smješteni studentski dom za studente slabijeg imovinskog stanja, pučka kuhinja i Međunarodni centar za dijalog.

Nakon svečanog otvorenja Pučke kuhinje delegacije su se pješice uputile prema Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače, gdje se održava svečana akademija posvećena fra Didaku buntiću povodom 100. obljetnice spašavanja gladne djece.
 

Riječ je o projektu mostarskih franjevaca koji vodi fra Iko Skoko koji je izjavio kako je objekt sagrađen novcima preko 4000 donatora.

Inače, Pučka kuhinja otvara se u sklopu obilježavanja 100. godišnjice spašavanja bh. djece od gladi, a najavljena je za 18 sati. U godinama gladi fra Didak Buntić je od smrti spasio više od 12 tisuća djece iz BiH odvodeći ih u plodnu Slavoniju.

''Nije sve ni izbliza gotovo, ali sve je pod krovom i samo mogu zahvaliti Bogu na donatorima bez kojih ovog ničega ne bi bilo'', rekao nam je ranije fra Iko Skoko.

Studentski dom i pučka kuhinja, čija je izgradnja počela u siječnju 2015., stavljena je pod krov. Kuhinja i menza su dovršene, u zgradu su u potpunosti ugrađene instalacije, a s izgradnjom soba kreće se uskoro. Čim se, kako kaže fra Iko, sravnaju dosadašnji računi. Kaže, kako je donatora bilo mnogo, a njihova će imena biti izvješena u Domu. Od onih koji su dali i marku, odvojivši od svoje neimaštine, do velikih donacija u čemu prednjači Vlada Republike Hrvatske.