Samo mjesec dana nakon što su Facebook napustili direktori i suosnivači Instagrama Kevin Systrom i Mike Krieger, odlazak je najavio i Brendan Iribe, bivši glavni izvršni direktor i suosnivač Oculusa, prenio je CNBC.

Ranije ove godine Facebook je napustio i direktor te suosnivač WhatsAppa Jan Koum.

Odlasci su uslijedili nakon niza skandala Facebooka u vezi sigurnosti korisnika te najpopularnije društvene mreže, zbog prodavanja njihovih podataka drugim tvrtkama kao što je Cambridge Analytica koja je podatke koristila za manipuliranje biračima raznih izbora.

Iribe je još jedan u nizu ključnih ljudi koji su vodili popularne aplikacije Facebooka, a čija je suradnja s vlasnikom društvene mreže Markom Zuckerbergom okončana.

Drugi suosnivač Oculusa napustio Facebook prije 2 godine

Podsjetimo, Oculus je tvrtka koja je razvila platformu za virtualnu stvarnost (VR), a Facebook ju je kupio od njezinih suosnivača 2014. godine za 2 milijarde dolara.

Od tada, Oculus nije uspio ući u korisnički mainstream, no Facebook je nastavio razvijati nove verzije hardvera tvrtke. Zadnje je najavio prodaju novih naočala Oculus Quest, koje će koštati 399 dolara.

Podsjetimo, Iribe nije jedini Oculusov suosnivač koji je napustio tvrtku. Drugi suosnivač Palmer Luckey napustio je Facebook 2016. godine usred kontroverzi oko njegovih političkih doprinosa i financijske podrške desnih ekstremnih skupina i internetskih trolova.

"Prodaja Oculusa Facebooku bila je najbolja stvar koja se ikada dogodila VR industriji, čak i ako za mene nije ispala super", rekao je Luckey američkim medijima ranije ovog mjeseca.