Moskva nije pokazala ni najmanju namjeru da odustane od svog raketnog programa na kojemu radi, čime krši ugovor o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF), rekao je NATO-ov glavni tajnik nakon sastanka s ruskim dužnosnikom.

"Na sastanku nije ostvaren ni najmanji napredak. Rusija nije pokazala želju da promijeni stajalište", rekao je Jens Stoltenberg nakon sastanka Vijeća NATO-Rusija na kojemu je u sjedištu saveza u Bruxellesu sudjelovao sa Sergejem Rjabkovom, zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova.

"Ugovor je u opasnosti. Stanje je jako ozbiljno", upozorio je.

Jens Stoltenberg je ipak dodao da "Rusija još ima vremena uskladiti se s obvezama ugovora" koji zabranjuje uporabu raketa dometa od 500 do 5000 km.

Moskvi je 4. prosinca dan 60-dnevni rok za ispunjavanje obveza i on istječe 2. veljače, rekao je Stoltenberg.

"Ozbiljne nesuglasice"

"Pregovori su teški, a nesuglasice s Moskvom ozbiljne", priznao je Stoltenberg. "No siguran sam da moramo razgovarati kada se napetost pojača, čak i kada ne možemo riješiti problem", dodao je.

Organizirat će se novi sastanci Vijeća NATO-Rusija, tijela za dijalog, rekao je.

Saveznici smatraju da je Moskva novim sustavom raketa dugog dometa SSC-8 (po NATO-ovu sustavu označivanja) prekršila ugovor INF i zatražili su njihovo uništenje.

"Rusija pokušava skrenuti pozornost kritizirajući (NATO-ove) projektile koji se koriste za ispitivanje presretača obrambenih sustava. No potonjima se ne krši ugovor", istaknuo je glavni tajnik.

"Nema novih američkih raketa u Europi, nego nove ruske rakete koje potkopavaju ugovor", zaključio je. (Hina)