Šezdesetdvogodišnji Amerikanac preminuo je u ponedjeljak na Mount Everestu, čime je ukupni broj smrtno stradalih u ovogodišnjoj alpinističkoj sezoni na najvišem svjetskom vrhu porastao na 11, priopćila je njegova obitelj.

Christopher Kulish "ugledao je svoj posljednji tračak sunca na Zemlji", navodi njegov brat Mark Kulish u članku koji je objavio Denver Post.

Mark Kulish piše da se njegov brat uspeo na Everest po skoro idealnom vremenu nakon što su se razišle mase alpinista iz prošlog tjedna, postajući član "Kluba sedam vrhova" kada je osvojio najviši vrh na svakom od kontinenata.

Christopher Kulish preminuo je tokom spuštanja s vrha, dodao je njegov brat.

Pedesetšestogodišnji Irac preminuo je u petak u svom šatoru prije nego što se domogao vrha, a njegov nepalski vodič umro je istoga dana nakon što je prebačen u najveći bazni logor na Everestu.

Dan kasnije, Britanac je preminuo po povratku s vrha, dok je irski alpinista nestao 15. svibnja i pretpostavlja se da je poginuo.

Troje Indijaca - dvije žene i muškarac - smrtno su stradali prošli tjedan tijekom silaska s Everesta, dok na stotine alpinista pokušava osvojiti najviši svjetski vrh kada još traju povoljni vremenski uvjeti.

U ovom su mjesecu drugi američki alpinista i Indijac također poginuli prilikom silaska. Austrijski alpinista poginuo je na tibetanskoj strani vrha visokog 8.848 metara.

Šerpas Babu, izvršni direktor agencije Peak Promotion, izjavio je da su velike gužve zakrčile rutu k Logoru četiri u blizini vrha.

Na stotine alpinista pokušava osvojiti Mount Everest i ostale himalajske vrhove tokom proljetne alpinističke sezone.

Petero alpinista poginulo je na Everestu u prošloj godini, prenosi dpa.