Na sajmu automobila IAA Mobility u Münchenu, prometni stručnjaci izjasnili su se u korist gradskih cestarina u velikim gradovima. Cestarina od šest eura dnevno mogla bi, primjerice, smanjiti promet u Münchenu za 23 posto, piše Revija Hak.

Prometni stručnjaci s Instituta Ifo, Tehničkog sveučilišta u Münchenu i proizvođača automobila BMW, zalažu se za uvođenje  cestarine u većim njemačkim gradovima s jednostavnom ideojm – svatko tko si može priuštiti BMW može si priuštiti i pristojbu protiv prometnih gužvi. Nije do kraja jasno što je s onima koji si ne mogu priuštiti BMW, ali njih (nas) ionako nitko ne pita.

Cestarina od šest eura dnevno mogla bi smanjiti promet u Münchenu za 23 posto, rekao je Oliver Falck, voditelj Ifo centra za industrijsku organizaciju i nove tehnologije. Grad bi ga morao naplatiti od svakog vozača, bez iznimke, uključujući i stanovnike. Prihod od 600 milijuna eura godišnje mogao bi se upotrijebiti za lokalni javni prijevoz i za isplate odštete za zaposlenike s niskim plaćama.

Povijest nas uči – kada ideje dolaze od uglednih institucija, ne treba ih zanemariti, odnosno iza njih vjerojatno stoji ozbiljnija agenda.