U Njemačkoj je u listopadu ove godine odobrena gradnja 22.500 stambenih jedinica, gotovo 12 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, u jeku akutnog manjka stambenog prostora u najvećem europskom gospodarstvu, pokazalo je danas izvješće statističkog ureda Destatisa.

Broj izdanih građevinskih dozvola u usporedbi s listopadom 2022. smanjen je tako za 11.5 posto odnosno za njih 2900, pokazalo je izvješće. Listopadski pad ponešto je ipak ublažen, a najvećim se dijelom može pripisati gradnji višestambenih objekata, navode u Destatisu.

Skupi građevinski materijali i nagli rast kamatnih stopa

Unatoč velikoj potražnji za stambenim prostorom u Njemačkoj, broj izdanih građevinskih dozvola već se mjesecima smanjuje zbog skupih građevinskih materijala i naglog rasta kamatnih stopa. U prvih 10 ovogodišnjih mjeseci odobrena je gradnja samo 218.100 novih stambenih jedinica, što je 26.7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Brojke uključuju građevinske dozvole za stanove u novim zgradama i za nove stanove u postojećim zgradama, navode u statističkom uredu.

U 10 mjeseci, zaključno s listopadom, izdano je građevinskih dozvola za ukupno 179.800 stanova u novogradnji, što je 29.8 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Prvotni cilj njemačke vlade o 400 tisuća novih stambenih jedinica godišnje tako ostaje još daleko od ostvarenja.