Ribiz je voće bogato vitaminom C i visokovrijedan prirodni antioksidans koji je uz to sve i jako ukusan. Ako uzgajate ribizle u svom vrtu, evo nešto korisno za vas. Na YouTubeu smo pronašli odličan savjet koju prehranu im dati.

Jeste li znali da je za ribizle odlično koristiti krumpirov škrob? To je uglavnom zbog činjenice da je krumpirov škrob bogat kalijem, koji je neophodan za rast ribiza. Gnojidba krumpirovim škrobom u rano proljeće osigurat će dovoljno hranjivih tvari da plodovi budu slađi. Oko korijena svakog grma pospite 2 žlice krumpirovog škroba ili pripremite tekuće gnojivo. Tekuće gnojivo pripremate tako da dobro pomiješate 2 žlice škroba u 3 litre vode. Ovom vodom prelijte grmlje. Za još bolje rezultate možete koristiti gnojidbu škrobom i pepelom.To je jeftino i izvrsno rješenje. Škrob i pepeo potiču rast grana. Bobice nakon takve gnojidbe bit će velike i slatke. Što napraviti? Razrijedite 200-300 g krumpirovog škroba u 3 litre vode. Kuhajte na laganoj vatri. Zatim pažljivo razrijedite s 10 litara vode. Prirodno i učinkovito gnojivo je spremno! Otopinu pepela upotrijebite čim plodovi počnu sazrijevati, jer tada im je najviše potreban kalij, fosfor i magnezij.

Pogledajte video!
 


Još jedan koristan recept je: pomiješajte 3 litre čaše pepela s kantom vode, promiješajte i ostavite da stoji 2 dana. Zatim otopinu razrijedite toplom vodom u omjeru 1:10. Ulijte 2-4 kante za svaki grm. Otopinu pepela možete koristiti i na grmovima maline i drugim bobicama nakon berbe. Tako ćete postaviti temelje za bogat urod u budućnosti.