Svako šesto dijete u Bosni i Hercegovini, u dobi od 13 do 15 godina, korisnik je cigareta, rezultat je istraživanja nevladine organizacije ”PROI”.

Traže hitno usvajanje zakona o kontroli duhana koji će osigurati zabranu pušenja na javnim mjestima i zabranu reklamiranja, promocije i sponzoriranja duhanskih proizvoda.

Natpis zabrana prodaje cigareta maloljetnicima u praksi je samo mrtvo slovo na papiru. Bez obzira na godine djeca slobodno mogu kupiti cigarete.

Iz udruženja ”PROI”, koje je provelo ovo istraživanje kažu kako bi zabranom prodaje cigareta maloljetnicima i zabranom reklamiranja ova statistika bi bila znatno manja.

Ogroman je problem i jedno i drugo. U jednu ruku zakoni u BiH nisu uređeni, reklame stoje na mjestu djeca ih vide i žele da ih kupe. S druge strane imamo zakon koji se ne implementira i svako dijete vrlo lako može otići i kupiti sebi cigarate”, kaže Uliana Bakh direktorica Udruženja ”PROI”.

 


Bosna i Hercegovina ubraja se u sami vrh kada je broj pušača u pitanju, a time i broj maloljetnih osoba koje konzumiraju cigarete. Iz godine u godinu taj broj se povećava, upozoravaju stručnjaci.

Mogu reći da je stalno u porastu ta konzumacija cigareta. Ispustila se ta dobna granica konzumacije među mladima, počinju kozumirati već od 11 godine cigarete i da je potrebno raditi preventivne programe i s osnovnim školama. Najčešće su rađena istraživanja i tu se uvidjelo da je potrebno spustiti tu dobnu granicu. Ono što u početku se doživljava kao neki vid zabave, naposlijetku prerasta u ovisnost. Psiholozi smatraju kako na maloljetnike utječe i okolina”, kazala je Azra Halilović iz Udruženja ”NARKO- NE” za BHRT.

Naravno da je veća šansa da konzumacija cigareta kod maloljetnika počinje gdje i sami roditelji konzumiraju cigarete. Ali ne mora to biti nužno pravilo, jer velik broj korisnika potječe iz obitelji gdje roditelji uopće ne puše cigarete. Pa onda kriju od svojih roditelja da puše. Ali ja mislim da je primarni faktor grupa, odnosno pripadnost vršnjačkim skupinama gdje se konzumira duhan”, objašnjava psiholog Daniel Maleč.

Psiholog Maleč ne opravdava konzumiranje cigareta kod maloljetnika, ali prema njegovom mišljenju veći problem predstavlja pušenje nargile, što je postala nova i nezdravija ovisnost kod pripadnika ove dobne skupine.