Svaki treći Latinoamerikanac je u prošloj godini plaćao mito nekom od državnih službenika, od policije i političara, do profesora i liječnika, pokazala je studija Transparency Internationala.
 
Koristeći rezultate istraživanja provedenog u 20 zemalja Latinske Amerike i Kariba, Transparency International procjenjuje da je prošle godine više od 90 milijuna ljudi u tim zemljama plaćalo mito.
 
Najgori je Meksiko, korupcija raste
 
Najgora situacija je u Meksiku gdje je 51 posto ispitanika priznao kako je platio mito nekom od korumpiranih državnih službenika, u Dominikanskoj Republici ta brojka iznosi 46 posto, a zatim slijedi Peru s 36 posto. Oko 60 posto ispitanih smatra kako je korupcija porasla u odnosu na godinu ranije.

"Podmićivanje predstavlja sredstvo za obogaćivanje malobrojnih i značajnu prepreku za pristup ključnim javnim službama, posebno za najugroženije u društvu", kazao je Jose Ugaz, čelnik Transparency Internationala.
 
"Vlade moraju učiniti više kako bi iskorijenile korupciju na svim razinama, posebice u agencijama za provedbu zakona, koje bi trebale igrati ključnu ulogu u borbi protiv nekažnjivosti", dodao je.
 
Najkorumpiranija policija i političari
 
Policija i političari su ocijenjeni najkorumpiranijim dužnosnicima kod gotovo polovice ispitanih. Tri četvrtine ispitanih Venezuelaca je izjavilo kako je njihova policija vrlo korumpirana, kao i gotovo 70 posto ispitanih Paragvajaca.
 
Jedna od pet osoba je priznala kako je plaćala mito zaposlenicima u bolnicama i školama, dok su isplate sudskim dužnosnicima najviše u Hondurasu, navodi se u izvješću. Više od polovice ispitanih izjavilo je kako njihove vlade slabo rade u borbi protiv korupcije.