Svaki četvrti stanovnik Bosne i Hercegovine živi od 238,11 KM. mjesečno, navedeno je u izvještaju Saveza bolju i humaniju inkluziju.

Kako je za Dnevni avaz rekao predsjednik ove nevladine organizacije, dr. Žarko Papić, građani BiH nisu samo siromašni nego se može govoriti o apsolutnom siromaštvu.

''Svaki četvrti stanovnik države živi ispod apsolutne linije siromaštva. Čak 900.000 stanovnika BiH je u takvoj situaciji. To smo dokazali ne samo mi u izvještaju, to dokazuju i druge relevantne organizacije. Tako imamo 900.000 ljudi koji troše 238,11 KM mjesečno i iz godine u godinu ta mjesečna cifra postaje sve manja'', rekao je Papić.

Navodi kako su za aktualnu vlast problemi siromaštva, socijalnih nejednakosti i socijalne pravde zabranjene teme.

''Nacionalne stranke koje su na vlasti, zapravo nisu političke stranke, već kartelska udruženja, interesne kompanije, koje rade same za sebe. Neobjašnjivo je potpuno odsustvo njihovog kontakta s realnošću'', ističe Papić.

Avaz navodi kako su u posljednjih pet godina neto plaće porasle za manje od tri posto, a cijena potrošačke korpe svake godine za jedan posto. Skoro dvije prosječne plaće ili četiri prosječne mirovine potrebni su za jednu potrošačku korpu. Sindikalisti kažu da ih je vlast prevarila.

''Pet puta smo tražili i pet puta nas je prevarila, slagala Vlada premijera Novalića. Tražili smo da se definira najmanja plaća na 407 KM, bez obzira na sektor i poslodavca. To nas ne bi spasilo, ali bi nam pomoglo da se spasimo'', rekao je Avazu predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović.

U postojećoj situaciji općeg, čak i siromaštva ispod granice, postavlja se pitanje kako građani BiH uopće preživljavaju, piše Avaz navodeći kako je osnovni odgovor u doznakama dijaspore.

''BiH je jedna od pet najsiromašnijih zemalja EU. Istraživanja Ujedinjenih naroda pokazuju da nakon najsiromašnijih oko 17 posto stanovništva živi od tri do pet KM'', navodi Avaz.