Točno prije godinu radna grupa koju je formirao Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH sačinila je nacrt izmjena Zakona o trošarinama BiH kojim se predlaže uvođenje moratorija na povećanja trošarina na cigarete u naredne tri godine, dakle 2019., 2020.,2021. godine.

Očekivalo se da u što skorijem roku, nakon zvaničnog usvajanja na sjednici Upravnog odbora UNO zakonske izmjene budu proslijeđene Vijeću ministara BiH na usvajanje, a potom i u Parlament BiH radi davanja konačnog zelenog svjetla.

Porast crnog tržišta

Razlog: enormni porast crnog tržišta cigareta u našoj zemlji, analogno tome, drastično smanjenje legalnog tržišta, a što rezultira ogromnim gubicima za državu koji se mjere u stotinama milijuna KM na godišnjoj razini, piše Klix.ba

No, ovaj akt ubrzo je postao ''žrtva'' procedura u našoj državi pa ga je tako Vijeće ministara BiH tek usvojilo u prosincu 2018., Kolegij Predstavničkog doma razmatrao tek sredinom siječnja ove godine, a zbog nemogućnosti političkih stranaka da nakon općih izbora formiraju parlamentarnu većinu sjednica Zastupničkog doma na kojoj bi se izmjene ovog zakona trebale razmatrati još nije ni zakazana.

Dok političke elite otezavaju s implementiranjem izbornih rezultata u Parlamentu BiH te dok se, čak šest mjeseci od izbora, čeka usvajanje prvih zakona na državnoj razini, u BiH se, u međuvremenu, svaka druga kupljena cigareta može smatrati ilegalnom! Švercane cigarete dostupne su čak i u legalnim prodavnicama, a na ilegalnom tržištu pojavilo se preko 100 vrsta nelegalnih proizvoda.

Ilegalnim putevima oko 185 milijuna

Oko 185 milijuna kutija cigareta se konzumira iz ilegalnih tokova. Godišnje država gubi minimalno preko pola milijarde KM budžetskih prihoda, a privrednici preko 110 milijuna KM prihoda. Godišnje se oko 400 milijuna KM zarade švercera seli u ilegalu financirajući razne kriminalne grupe.

Godišnji gubici od 500 milijuna KM zbog rasta crnog tržišta cigareta, primjerice, koštaju BiH izgradnje 30 kilometara autoputa. Nadalje, šverceri su u protekle tri godine zaradili dovoljno za izgradnju jedne termoelektrane budući da analize pokazuju da je u tom periodu nepovratno izgubljen novac prodajom nelegalnih cigareta za izgradnju jedne termoelektrane kapaciteta Termoelektrane Banovići čija cijena iznosi 993 milijuna KM.

I dok vlast odugovlači s usvajanjem navedenih zakonskih izmjena, propušta se prilika da se boljom kontrolom nelegalne trgovine povećaju državni prihodi koji bi građanima značili bolje uvjete života, od manjih poreza, većih plaća i mirovina do izgradnje nužnih infrastrukturnih projekata.