Nažalost, nakon kratkog “predaha” preko ljeta ponovno smo ovdje, u početnim recima još jednog, najnovijeg vodiča za putovanje u vrijeme pandemije koronavirusa.

Situacija, iskreno, nije nimalo blistava. Zbog općenitog rasta broja slučajeva zaraze i rušenja rekorda po tom pitanju, sve više država iznova uvodi oštre epidemiološke mjere, a putovanja - ona izvan zemlje - ostaju barem jednako komplicirana ili postaju još kompliciranija (što zbog mjera vezanih uz sam prelazak granice ili pak restrikcija koje se uvode stanovništvu, a time i putnicima na dotičnoj destinaciji).

U ovom pregledu navodimo sve najrelevantnije informacije koje biste trebali znati u ovom trenutku ako idete ili planirate ići na put u neku od navedenih država. Pritom upozoravamo da se situacija mijenja iz dana u dan i da redovito konzultirate internet i provjerene izvore informacija, na neke od kojih se pozivamo i u našim tekstovima, prenosi Jutarnji.hr. 

Ovo su, primjerice, neka od pravila koja se trenutno primjenjuju na hrvatske državljane (izvor koronavirus.hr - zaključno s podacima 26. listopada - i Reopen Europa).

1. Italija

Prema odluci od 8. listopada, hrvatski državljani izuzeti su od obveze da se prilikom putovanja u tu državu testiraju na COVID-19, osim onih koji u Italiju ulaze preko Belgije, Francuske, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva, Češke i Španjolske. Ta kategorija putnika treba predočiti negativan test koji nije stariji od 72 sata ili pak se testirati u roku od 48 sati od ulaska u Italiju. I dalje je obavezno ispuniti obrazac, u kojem osoba izjavljuje da nije zaražena virusom te u kojem daje podatke o putovanju i kontaktima.

2. Bosna i Hercegovina

Hrvatski državljani koji putuju u BiH ne podliježu samoizolaciji i nemaju obvezu predočiti negativan test.

3. Slovenija

Epidemiološka mjera samoizolacije primjenjuje se na putnike koji dolaze u Sloveniju iz zemalja s nestabilnom epidemiološkom situacijom. Na crvenoj listi zemalja i područja nalaze se Šibensko-kninska, Zadarska, Brodsko-posavska, Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska, Požeško-slavonska, Splitsko-dalmatinska te Virovitičko-podravska županija.

4. Austrija

Prema odluci od 17. listopada putnici iz Hrvatske mogu ući u Austriju samo ako predoče negativan test, i to ne stariji od 72 sata, osim ako dolaze iz Brodsko-posavske, Istarske, Koprivničko-križevačke, Osječko-baranjske, Šibensko-kninske, Varaždinske i Zadarske županije. Ako ne putuju iz tih županija te ne mogu predočiti negativan test, upućuje ih se u karantenu te se moraju testirati u roku od 48 sati. Putnici koji u Austriju dolaze bez testa, na granici će morati potpisati izjavu o samoizolaciji. Iznimke vrijede, uz odgovarajuću dokumentaciju, u slučaju primjerice obiteljskih situacija (posjet djetetu, sahrana...)

5. Crna Gora

Hrvatski državljani ne podliježu nikakvim ograničenjima.

6. Francuska

Trenutno nisu propisane nikakve restrikcije za hrvatske državljane.

7. Mađarska

Odlukom vlade od 1. rujna (koja je u međuvremenu produljena do kraja listopada) ulazak u Mađarsku zabranjuje se svim stranim državljanima, pa tako i hrvatskim državljanima koji nemaju stalni ili privremeni boravak u toj zemlji. Oni koji imaju regulirani boravak se, nakon povratka u Mađarsku, moraju samoizolirati na 14 dana. Obveza o izolaciji se ukida u slučaju dva negativna testa provedena u roku od pet dana, s razmakom od najmanje 48 sati. Hrvatski državljani koji žive u području udaljenom maksimalno 30 kilometara od mađarske granice podliježu posebnim pravilima - mogu ulaziti u Mađarsku, jednokratno i na najduže 24 sata.

8. Srbija

Hrvatski državljani mogu ući u Srbiju ako imaju negativan test koji nije stariji od 48 sati. Određene skupine ljudi su izuzete od te obveze, kao i oni koji su u maksimalno 12 satnom tranzitu.

9. Njemačka

Obavezna samoizolacija primjenjuje se na putnike koji dolaze iz rizičnih područja i zemalja. Kao takva područja Njemačka označuje Dubrovačko-neretvansku, Krapinsko-zagorsku, Ličko-senjsku, Međimursku, Požeško-slavonsku, Sisačko-moslavačku, Splitsko-dalmatinsku, Virovitičko-podravsku i Vukovarsko-srijemsku, Bjelovarsko-bilogorsku, Zagrebačku, Varaždinsku, Karlovačku i Osječko-baranjsku županiju te grad Zagreb. Obveza samoizolacije ne odnosi se na osobe u tranzitu.

10. Švicarska

Hrvatski državljani prilikom ulaska u zemlju moraju u 10-dnevnu samoizolaciju.