Obuća i tekstil proizvodi su koje strani državljani najčešće kupuju u BiH, a ukupna vrijednost novca koji su strani državljani samo u prva dva mjeseca potrošili unutar bh. granica daleko premašuje prošlogodišnju.

Kako su pokazali podaci UNO BiH, u prva dva mjeseca 2022. vrijednost robe koju su stranci kupili i za nju tražili povrat poreza veća je za više od pet milijuna KM u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tokom siječnja i veljače ove godine, pokazuju podaci, stranci su kupili i iznijeli robe iz BiH u vrijednosti 8,783.751 KM i podnijeli 30.237 zahtjeva za povrat poreza u iznosu od 1,276.271 KM, naveli su iz UNO-a za Nezavisne. Kako su naveli, tokom istog promatranog razdoblja u 2021. godini stranci su kupili roba u vrijednosti 3,416.269 KM te su podnijeli 13.196 zahtjeva za povrat novca u iznosu od 496.381 KM, dodali su iz UNO-a BiH.

Ističe se kako je lani došlo do znatnog pada broja zahtjeva stranih državljana u odnosu na 2020. Najviše su, navodi se, kupovali državljani susjednih zemalja, odnosno Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a najčešće su kupovali robu široke potrošnje.

Prema riječima ekonomskog analitičara Ivana Gavrana, broj zahtjeva za povrat poreza povećan je jer je povećan i broj dolazaka stranih državljana iz susjedstva koji su u BiH dolazili na zimovanje.

Vrlo moguće je da je dio onih koji su boravili tijekom navedena dva mjeseca u BiH dio troškova odlučili “pokriti” kupnjom u BiH i povratom poreza, ali važno je reći da je razdoblje od dva mjeseca ipak prekratko za neke konačne zaključke – kazao je Gavran za Nezavisne.