Sunce oštećuje našu kožu i nakon što se prestanemo izlagati njegovim zrakama, a rizik od razvoja raka povećan je satima nakon što se sklonimo u hladovinu, pokazalo je nedavno istraživanje.

Znanstvenici s američkog Yalea otkrili su da je uzrok oštećenja koja nastaju na koži zapravo pigment melanin za koji se vjeruje da štiti kožu od negativnih utjecaja sunčeva zračenja.

U površinskom sloju kože, epidermisu, specijalizirane stanice melanociti proizvode smeđi pigment melanin koji se u formi granula premješta na površinu kože i ovisno o količini i raspodjeli diktira njezinu boju. Melanin se proizvodi iz aminokiseline tirozina pod djelovanjem enzima, a njegova osnovna uloga je zaštita kože i cijelog organizma od štetnog djelovanja sunčeva zračenja.

Znanstvenici dosad nisu znali što se događa s energijom koju apsorbira melanin. Sada su stručnjaci s Yalea ustanovili da melanin koji je apsorbirao veliku količinu energije potiče niz dodatnih kemijskih reakcija. Svojevrstan koktel superoksida i peroksinitrita kulminira u raspadu visoko energetske molekule, koja pritom oslobađa energiju, objasnio je voditelj istraživanja prof. Douglas Brash.

Laboratorijski testovi pokazali su da do oštećenja na koži dolazi četiri sata nakon prestanka izravnog izlaganja ultraljubičastim zrakama, objasnio je prof Brash te upozorio da do oštećenja DNK ne dolazi na plaži, već u automobilu na putu prema kući.

Grupa znanstvenika, čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu Science, nada se da će uspjeti napraviti učinkovitije zaštitno sredstvo u kojemu će se kombinirati uobičajena zaštita s energijom iz melanina.

HRT