''Još tijekom priprema stranačkog kongresa, dvojac Suljagić-Bajrović pretrpio je ozbiljan poraz u nastojanju da za sebe osigura dvije zamjeničke pozicije u stranci'', piše Slobodna Bosna navodeći kako bi, prema toj zamisli, Suljagić bio zamjenik predsjednika DF-a iz Republike Srpske dok bi Bajrović bio Komšićev zamjenik iz Federacije BiH.

No, tvrdi sarajevski tjednik, većina članova Predsjedništva Demokratske fronte, uključujući i Komšića, odbila je prijedlog da se uvedu pozicije zamjenika stranačkog predsjednika.

Razlog tomu je vjerojatno strah da bi, kako navodi Slobodna Bosna, ''beskrajno ambiciozni i beskrupulozni'' Suljagić i Bajrović preuzeli ključne operativne poluge unutarstranačke vlasti i postupno marginalizirali stranačkog šefa Komšića, svodeći ga na počasnog predsjednika.

''Nakon propalog plana s instaliranjem dviju zamjeničkih funkcija, Suljagić i Bajrović razradili su 'plan B', prema kojem je Suljagić tipovao na funkciju glavnog tajnika Stranke, dok je Bajrović sebe vidio na funkciji političkog direktora DF-a. Prema toj zamisli, Demokratska fronta osnovala bi nekoliko pridruženih asocijacija, poput foruma žena, foruma mladih, političke akademije, posebnog odjela za medije i analitiku, pri čemu bi radom te paralelne stranačke strukture rukovodio politički direktor DF-a Reuf Bajrović'', navela je Slobodna Bosna dodajući kako je i taj plan propao.

Na sjednici Predsjedništva DF-a, koja je održana pet dana prije održavanja Kongresa, Suljagić i Bajrović pretrpjeli su potpuni debakl. Odbijen je ne samo njihov prijedlog o instaliranju političkog direktora stranke, nego je odbijen i prijedlog da se uopće gradi ta ''cijela paralelna stranačka skalamerija''.

Komšić je, tvrdi tjednik, stao na stanovište da žene i mladi moraju biti zastupljeni u oficijelnim stranačkim organima i da ne vidi nikakvog smisla i potrebe da se za njih pravi poseban prostor za politički angažman izvan oficijelnih stranačkih struktura.

Inače, samo se aktualni lider Željko Komšić kandidirao za stranačkog šefa, a Slobodna Bosna navodi da je, iako formalno postoji mogućnost, malo vjerojatno da će se netko iz reda viđenijih kadrova DF-a usuditi stati na crtu osnivaču i najvećem stranačkom autoritetu Željku Komšiću.

''No to još uvijek ne znači da će stranački kongres 12. rujna proteći bez uzbuđenja, pa i ozbiljnih kadrovskih lomova. Dapače, prema dostupnim informacijama, predstojeći kongres DF-a mogao bi biti vrlo buran a ishod krajnje nepovoljan za dvojicu najambicioznijih stranačkih dužnosnika, Emira Suljagića i Reufa Bajrovića'', navodi tjednik.