Demokratska fronta (DF) Željka Komšića iz državne vlasti može izaći samo pod dva uvjeta, od kojih je prvi privoljavanje SDS-a da to podrži, a drugi pristajanje SDA na mehanizam koordinacije koji županijama daje pravo veta.

Ovo je za “Nezavisne novine” potvrdio Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a, reagirajući na koalicijski sporazum SDA-SBB, čime je, praktično, pozicija DF-a, kao bivšeg partnera SDA, poljuljana na svim razinama vlasti, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“Jedan od ozbiljnih problema tog mehanizma jeste da se ustavna kategorija pokušava riješiti odlukama Vijeća ministara. On županijama daje mogućnost veta, i mi u tom slučaju izlazimo iz Vijeća ministara”, najavljuje Suljagić.

On ide i korak dalje te se pita “zbog čega se onda uopće ratovalo i zbog čega nije prihvaćen Kutiljerov plan iz 1992. godine, jer bi danas najmanje 100.000 ljudi bilo živo”.

“Ovaj mehanizam koordinacije, ovaj dokument je ideja o tome kako 110.000 birača HDZ-a kolonizira dva milijuna Bošnjaka, Bosanaca i ostalih koji žive u Federaciji”, tvrdi Suljagić. Član Predsjedništva DF-a, koji ne pristaje da Hrvati budu ravnopravni s Bošnjacima, je tako uvećao broj Bošnjaka, dok je drugi konstitutivni narod nazvao HDZ-ovim biračima,

Pred novom koalicijom je pitanje kako sprovesti rekonstrukciju Vijeća ministara, i DF-ove dužnosnike Emira Suljagića (zamjenikministra obrane) i Slavko Matanović ( ministar prometa i komunikacija) zamjeniti SBB-ovim.

“Naš prvi korak je federalna vlada, a onda ćemo vidjeti dalje. Ovaj proces će se odvijati u etapama, sve u skladu s poslovnicima, zakonima i ustavnim procedurama”, naglašava Amir Zukić, glavni tajnik SDA.

U HDZ-u su, međutim, mnogo jasniji. Tako Nikola Lovrinović, član Predsjedništva stranke, poručuje da će podržati rekonstrukciju Vijećaministara.

“Nitko iz parlamentarne većine nema razloga da to ne podrži. Mislim da DF nije u prigodi o tomu odlučivati. Nadam se da ćemo to završiti čim prije”, poručuje Lovrinović sa službenog puta iz Bruxellesa.

Ipak, ako je suditi po stavu iz Saveza za promjene, grupacije tri stranke iz RS bez koje je nemoguće provesti rekonstrukciju Vijeća ministara, male su, gotovo nikakve šanse da se DF tek tako izbaci kako bi se uveo SBB, pišu Nezavisne novine.

Aleksandra Pandurević, član Predsjedništva SDS-a i šef Kluba zastupnika ove stranke u parlamentu BiH, kaže da s njima niko o tome nije razgovarao.

“Što se SDS-a tiče, na snazi je platforma i sporazum sa SDA i DF-om. A ministar Matanović dobro radi svoj posao”, ističe Pandurević./HMS/