Njemačka policija je vodenim topovima i suzavcem pokušala rastjerati na tisuće demonstranata bijesnih zbog novog zakonskog okvira za provođenje restrikcija protiv širenja koronavirusa koji je parlament usvojio u srijedu.

Demonstranti u blizini čuvene berlinske Brandenburške kapije bacali su staklene flaše i dimne bombe na policiju. Interventna policija privela je nekolicinu demonstranata i pozivala ih na zvučnicima da se raziđu.

Policija je privela 190 osoba, a devet policajaca je ozlijeđeno, javlja Reuters. Demonstranti, uključujući neke krajnje desničarske radikale, protive se zakonu kojim se uvode mjere poput ograničavanja društvenih kontakata, pravila o nošenju maski, pijenju alkohola u javnosti i zatvaranju trgovina.

Cilj amandmana, koji je izradila vlada kancelarke Angele Merkel, jest spriječiti pravni izazov mjerama koje su do sada uglavnom bile na razini saveznih država ili lokalnoj razini.

Iako većina Nijemaca prihvata najnoviju "blagu verziju lockdowna" kako bi u drugom valu zaustavilo širenje novog koronavirusa, kritičari kažu da amandman ugrožava građanska prava.

Krajnje desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) poredila je amandman sa Zakonom o hitnim ovlaštenjima iz 1933. godine koji je otvorio put Hitlerovoj nacističkoj diktaturi.

Zviždeći i lupajući loncima, demonstranti se nisu držali potrebne fizičke distance niti su nosili maske za lice. Neki su držali transparente sa sloganima kao što su "Zaustavite laž o koronavirusu" i "Ne prisilnom cjepljenju".

Ministar zdravlja Jens Spahn rekao je parlamentu da nitko neće biti prisiljen da primi cjepivo i opisao je pandemiju kao "nešto što se događa jednom u stoljeću".

Tijekom masovnih prosvjeda protiv koronavirusnih restrikcija u kolovozu, demonstranti su se okupili ispred zgrade parlamenta Reichstaga. Na slikama koje su obišle svijet, neki demonstranti mahali su krajnje desnom zastavom Reichsflaggea.

Najveća europska ekonomija zadržala je stope zaraze i smrtnosti ispod razine mnogih svojih susjeda tijekom prve faze pandemije, ali se sada nalazi usred drugog vala.