Obrana Zulfikara Ališpagi, optuženog za zločine u Trusini kod Konjica, zatražila je izuzeće predsjedavajuće sutkinje Željke Marenić zbog nepoštivanja načela nepristranosti, navodeći kako smatraju da je već "osudila" njihovog branjenika.

Ališpagini novi branitelji Alen Nakić i Vedad Kolašinac su na ročištu obrazlagali razloge zbog kojeg bi sutkinja Marenić, prema njima, trebala biti izuzeta iz ovog postupka, piše Detektor.ba.

Činjenice i okolnosti koje ukazuju na njenu pristranost, kako je naveo odvjetnik Nakić, nalaze se, između ostalog, i u rješenju od 6. veljače ove godine u kojem je navela da je ''zločin na području Trusine ostavio trajne posljedice na veliki broj preživjelih''.

Dugotrajan postupak

''Ovakva leksičko-sintaksička konstrukcija smatra se kršenjem presumpcije nevinosti, što u daljem slijedu izaziva sumnju u Vašu nepristranost'', pojasnio je Nakić, ali u sudnici nije precizirano o čemu je ovo rješenje.

Napomenuo je i da je ona predsjedavala sudskim vijećem u predmetu iz kojeg je razdvojen Ališpagin, te u kom je donesena presuda.

Ališpagu, bivšeg zapovjednika Specijalnog odreda za posebne namjene ''Zulfikar'' Armije Bosne i Hercegovine, Tužiteljstvo tereti da je propustio poduzeti mjere na kažnjavanju podčinjenih zbog ubojstava 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane počinjenih u napadu na Trusinu 16. travnja 1993. godine.

Postupak protiv Ališpage razdvojen je zbog zdravstvenog stanja 2014. u odnosu na ostale optužene u predmetu protiv Mensura Memića i ostalih. Taj predmet je pravosnažno okončan 2017. godine.

Odvjetnik Kolašinac je kazao da se radi o dugotrajnom postupku s kojim je novoj Obrani bilo potrebno vremena da se upoznaju.

''Vi ste Ališpagu već osudili''

''Ja sam shvatio da ste Vi razvili jedan negativan stav prema mom branjeniku'', kazao je Kolašinac i dodao da je shvatio kako je Ališpago na neki način uspio iznervirati sutkinju Marenić koja je ''nastavila kršiti etičke kodekse'', odnosno smatra da nije poštivala načela nepristranosti ni jednakosti u postupku.

Obrazlažući svoje navode, Kolašinac je citirao izjave sutkinje Marenić s ročišta od 26. prosinca prošle godine, kao i onog od 19. veljače 2019. Dodao je da smatra da je Marenić Ališpagu ''pogrešno poučila i uskratila mu pravo da se izjasni na optužnicu''.

''Vi ste Ališpagu već osudili'', kazao je on.

Tužiteljstvo je navelo da smatra da je ovaj zahtjev usmjeren na odgađanje postupka, kao i da se ''očigledno radi o održavanju procesne discipline, što je u nadležnosti Suda''.

''Smatramo da nije povrijeđeno pravo na Obranu'', rekao je tužitelj Mladen Vukojičić.

O zahtjevu Odbrane bit će odlučeno u narednom periodu, a novo ročište zakazano je za 12. ožujak.