U nastavku suđenja Enveru Buzi, svjedok Tužiteljstva BiH je izjavio da je njegova majka ubijena u Uzdolu (općina Prozor-Rama) 14. rujna 1993. godine.

Žarko Zelenika, nekadašnji pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ispričao je da je 14. rujna 1993. dobio obavijest da je napadnuto selo Uzdol i on je s vojnicima krenuo u ispomoć.

Stigavši iza škole, gdje je bilo sjedište Treće bojne HVO-a, svjedok je, kako je rekao, u šumi primijetio vojnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Dervu Heru, koji je bio ranjen u predjelu glave. Kod škole, svjedok je vidio da je ubijen Meho Hero, kao i nekoliko vojnika HVO-a.

Idući prema Zaseoku, svjedok je, kako je kazao, vidio dosta ubijenih civila koje je poznavao.

“Došao sam do svoje štale i kuće. Pokojna majka je ubijena pored kuće. Dobar dio nje je izgorio jer je kuća bila u plamenu… Josipa Zeleniku smo našli živog, sakrio se. Na putu leže Ruža Zelenika i njeno dvoje djece…”, posvjedočio je Zelenika.

Svjedok je izjavio da je čuo kako su pripadnici Samostalnog prozorskog bataljona ABiH izvršili napad na selo Uzdol, dodavši da nije imao saznanja da li se taj napad očekivao.

Za zločin počinjen u Uzdolu Tužiteljstvo BiH optužilo je Envera Buzu, bivšeg zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor ABiH. Prema optužnici, pripadnici Samostalnog bataljona su pod kontrolom optuženog u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenika i Raiči te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Na ovom ročištu je pročitan i iskaz preminulog svjedoka Franje Rajića u kojem je navedeno da ga je 14. rujna u jutarnjim satima probudila pucnjava “muslimanske vojske”, kao i “zolja” bačena na vrata njegove kuće.

Prema njegovim riječima, on je uspio pobjeći, a u kući su ostali brat Domin, njegova supruga i sin, koji su kasnije ubijeni.

“Čuo sam da vojska ubija i pali kuće u Uzdolu. To je bio pravi masakr – 29 civila i 12 vojnika je ubijeno. Paljenje sela i ubijanje je trajalo oko sat i po do dva, dok nije došao HVO”, naveo je Rajić.

Nastavak suđenja je zakazan za 5. rujna.