Svjedok Tužiteljstva BiH, vještak neuropsihijatrije Omer Ćemalović rekao je danas na suđenju Emiru Ališiću, koji je optužen za organiziranje terorističke grupe i ratovanje u Siriji, da je motiv optuženog za odlazak na strano ratište bila "želja da pomogne muslimanskom narodu", ali da se "razočarao stanjem koje je tamo zatekao".

Ćemalović je, iznoseći svoj nalaz, rekao da je optuženi sposoban pratiti postupak te da je vještačenje pokazalo da nije riječ o osobi koja ima radikalno ponašanje, prenosi Birn.

"On je krenuo tamo pod utiscima, pod nekim informacijama koje dobija, koje su u njemu probudile želju da pomogne svijetu tamo. Kad je otišao tamo, to se sve izvitoperilo. Јednom riječju, bio je izigran", rekao je Ćemalović.

Na pitanje tužiteljice Biljane Golijanin za pojašnjenje zašto je optuženi iz zemlje u miru otišao u ratom zahvaćenu državu iako je imao obitelj vještak je rekao da je "Ališić težio idealima u koje je tada vjerovao".

Danas je svjedočila i vještak za daktiloskopiju Emira Plavčić, koja je potvrdila da su otisci Ališića, koje je vještačila 19. prosinca prošle godine na sarajevskom aerodromu, identični otiscima koji se nalaze u bazi za identifikacije.

Ališić je optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama. Na teret mu je stavljeno da je 13. prosinca 2013. godine s Međunarodnog aerodroma Sarajevo otputovao za Istanbul te da je na neutvrđen način prešao granicu Turske i Sirije u namjeri da se pridruži paravojnim formacijama koje su na području Sirije i Iraka djelovale u okviru struktura tzv. Islamske države.

U ISIL-u je bio do početka 2019. godine kada su ga zarobile kurdske snage. Nastavak suđenja zakazan je za 6. listopada.