Suđenje Huseinu Bosniću, zvanom Bilal, počelo je na Sudu BiH čitanjem optužnice koja ga tereti za terorizam, odnosno za javno poticanje bh. državljana na terorističke aktivnosti.

Optužnicu je pročitao tužitelj Dubravko Čampara, koji je najavio veliki broj svjedoka, a među njima i roditelje mladića koji su na ratištima u Siriji i Iraku.

Bosnića terete da je tijekom 2013. i 2014, kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizirne izvan službenih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova, kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regiji, javno poticao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Čampara je, kako izvještavaju “Nezavisne novine” čitajući Bosnićeve hudbe (vjerske propovjedi), pročitao neke od njegovih rečenica: “Islam je izvršenje naredbi.” “Žalosno je što nismo s njima.” “Ovo je priprema za uspostavljanja islamskog zakona”, te “Najboji način umiranja je kao šehid”….

Iz Tužiteljstva BiH najavili su kako će izvesti određene dokaze kojima će se potvrditi da je Bosnić dobijao novac iz arapskih zemalja te da se radi o velikim iznosima..

Prema navodima optužnice, Bosnić je javno na skupovima kao i putem društvene mreže održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem poticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici tzv. Islamske države, i sudjeluju u aktivnostima te terorističke organizacije.

Nakon ovakvog Bosnićevog javnog poticanja, veći broj bh. državljana napustio je BiH te se priključio terorističkim organizacijama ISIS u Siriji i Iraku. Kako se navodi u optužnici, oni su u Siriji i Iraku izvršili terorističke radnje, dok su neki na tim ratištima i poginuli.

Neki i dalje sudjeluju u aktivnostima terorističke organizacije i tako predstavljaju opasnost za BiH jer se, kako se navodi, obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH.

Adil Lozo, Bosnićev odvjetnik, rekao je kako optužbe kojima terete njegovog klijenta nemaju osnove te da je on svoja uvjerenja iznosio kao vjerski službenik, što on i jeste, jer je, kako prenosi banjalučki list po struci teolog te je najavio kako će od Tužiteljstva zatražiti da mu objasni što je to tzv. selefijska zajednica i zbog čega su je okarakterizirali kao terorističku.

Sljedeći pretres u ovom slučaj zakazan je za 18. veljače a kao prvi svjedok Tužiteljstva pojavit će se Sedin Huseinović, koji je u rujnu prošle godine uhićen zajedno s Bosnićem u akciji Damask./HMS/