Na australskom Federalnom sudu u ponedjeljak je počelo ročište o žalbi srpskog tenisača Novaka Đokovića na zabranu ulaska u Australiju, zbog čega, ako sud potvrdi odluku vlasti, ne bi mogao nastupiti na teniskom turniru Australian Open.

Odluka o poništavanju Đokovićeve vize je nevažeća odlučio je jutros Federalni sud u Melbourneu nakon saslušanja koje je trajalo više od sedam sati.

Sudac Anthony Kelly dao je za pravo prvom tenisaču svijeta, čiji je najveći argument bila nedosljednost državnih vlasti oko izdavanja, a potom poništavanja iste vize na ulasku u zemlju.

Kelly je presudio da nije bilo valjanog razloga zbog kojeg bi službenici granične kontrole zabranili Đokoviću ulazak u Australiju te naložio njegovo puštanje iz imigracijskog pritvora u roku od 30 minuta.

Osim toga, australska vlada dužna je Đokoviću nadoknaditi sve troškove koji su nastali proteklih dana.

Drama bi, međutim, mogla imati još nastavaka jer je Christopher Tran, odvjetnik koji je u ovom slučaju zastupao državu, najavio da ministar imigracija Alex Hawke "zadržava osobno pravo" da naloži Đokovićevu deportaciju idućim avionom.

Podsjetimo, Đokovićevi odvjetnici tvrde da je on izuzeće dobio na temelju dokumenta koji dokazuje da je 16. prosinca bio zaražen koronom, odnosno da ju je prebolio i da zbog toga može ući u Australiju.

No Đoković je 17. prosinca snimljen u društvu mnoštva djece kojoj je dijelio pehare, na fotografijama se vidi da ne drži distancu i ne nosi masku, a prema tvrdnjama odvjetnika dan ranije doznao je da je zaražen.

Francuski L'Equipe zatim je objavio fotografiju Đokovića u svojoj redakciji u kojoj je Srbin bio 18. prosinca na snimanju jednog editorijala, a tom prilikom nikome nije rekao da je pozitivan.

Očekuje se da će tužitelji upravo ove detalje koristiti kao ključne argumente u svoju korist.

Dok se čeka konačna odluka, navijači se sjajno zabavljaju ispred suda.