Vojni sud u istočnom dijelu Demokratske Republike Kongo osudio je jučer osam vojnika na smrt zbog kukavičluka i drugih zločina povezanih s bijegom s bojnog polja. Presuda dolazi dok vlada pokušava obuzdati nasilje i sukobe u području bogatom mineralima, u kojem djeluju mnoge naoružane skupine.

Kongo je ožujku nakon više od 20 godina ukinuo moratorij na smrtnu kaznu tvrdeći da je onemogućavao da se izdajnike i špijune adekvatno kazni. Organizacije za ljudska prava kritizirale su tu odluku. Alexis Olenga, odvjetnik Paluku Olenge, jednog od vojnika osuđenih na smrt, kazao je da njegov klijent nije pobjegao s bojnog polja jer je uhićen na mjestu na kojem je trebao djelovati.

Sukob se vodi desetljećima

"Ovo je monstruozna odluka, vjerujem da je moramo odmah osporiti pred visokim vojnim sudom", poručio je odvjetnik za Associated Press. Vojni sud u Gomi, glavnom gradu pokrajine Sjeverni Kivu, oslobodio je tri druga vojnika svih optužbi i pustio ih na slobodu.

Moïse Hangi, aktivist civilnog društva, smatra da će "ovakve odluke sve više slabiti vojsku i zastrašiti one koji su na linijama obrane". Desetljećima dug sukob u istočnom Kongu uzrokovao je jednu od najgorih svjetskih humanitarnih kriza.

Više od 100 naoružanih skupina bori se za zemlju i kontrolu nad rudnicima s vrijednim mineralima. Neki se bore kako bi zaštitili svoje zajednice. Mnoge skupine optužene su za masovna ubojstva, silovanja i druga kršenja ljudskih prava. Zbog nasilja je raseljeno oko 7 milijuna ljudi.