Savezni upravni sud u Leipzigu danas je proglasio ispravnim ukaz bavarskog premijera Markusa Soedera iz 2018. o obvezi postavljanja raspela u javne ustanove.

“Raspelo u javnim ustanovama ne krši ustavna prava pojedinca i ne diskriminira druge vjerske skupine”, stoji u obrazloženju.

“Vjerska neutralnost države zajamčena ustavom ne znači u isto vrijeme potpuno isključivanje vjerskih poveznica”, navodi sud.

Najviši njemački upravni sud je time odbacio tužbu nekoliko bavarskih organizacija poput Saveza za duhovnu slobodu (BFG) koje smatraju da se postavljanjem raspela u državne ustanove krši načelo vjerske neutralnosti države.

Premijer: Raspelo ide uz Bavarsku

BFG je još prije odluke najavio tužbu pred ustavnim sudom u Karlsruheu. No pozdravio ju je Soeder rekavši da je “raspelo simbol kršćanske kulturne tradicije. Raspelo ide uz Bavarsku”.

On je ukaz o postavljanju raspela u državne ustanove u Bavarskoj donio odmah nakon stupanja na dužnost premijera Bavarske što je protumačeno kao predizborni potez uoči pokrajinskih izbora 2018.

HINA