Raspravno vijeće Haaškog suda odbilo je zahtjev odbrane Ratka Mladića za privremeno obustavljanje postupka do odluke o žalbi koju je obrana uložila na termine za završne podneske i završne riječi.

Prema toj odluci, rok za podnošenje pisanih završnih podnesaka obrane i optužbe je 25. listopada, dok bi usmene završne riječi bile iznesene od 5. do 15. prosinca. Mladićeva obrana uložila je žalbu na tu odluku jer, kako kažu, zbog nedovoljne logističke potpore suda nisu na vrijeme mogli pripremiti završne riječi.

Raspravno vijeće predsjedajućeg Alphonsa Oriea odbilo je zahtjev, uz obrazloženje kako će "bez obzira na ishod, obrana imati dovoljno vremena pripremiti se za završne podneske i završne riječi", te da bi, stoga, "privremena obustava postupka, pod tim okolnostima, predstavljala neopravdano odugovlačenje suđenja".

Raspravno vijeće smatra kako odbijanjem ove žalbe Mladiću neće biti nanesena nikakva šteta.

Suci su, istodobno, kao neobrazložen i neosnovan odbile zahtjev obrane da se cijeli postupak protiv Mladića proglasi neuspješnim jer je sud, navodno, prekršio pravo optuženog na pošteno suđenje.

Mladić je, kao zapovjednik Vojske Republike Srpske optužen za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prvostupanjska presuda Mladiću trebala bi biti donesena do studenog 2017. godine, prenosi Prvi.tv.