CIstakao je da ima veliki strah da će slučaj "Dudaković" završiti na sličan način kao i "Dobrovoljačka", odnosno obustavljanjem istrage protiv generala Atifa Dudakovića, komandanta Petog korupusa Armije RBiH.

"Krajnje je neizvjesno kako će se Tužiteljstvo BiH odnositi prema ovom slučaju iako je nesporna Dudakovićeva odgovornost za teške ratne zločine na području Krajine. Imajući u vidu trenutnu praksu Suda i Tužiteljstva, nisam optimista da će oni uskoro pokrenuti taj proces", rekao je Đokić.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, kaže da postoje svjedoci koji znaju da na području vojarne u Bihaću postoje grobnice u kojima su zakopani Srbi, ali da nitko ništa ne poduzima. Rekao je da je postavio poslaničko pitanje u parlamentu tražeći informaciju od Ministarstva obrane BiH o tim grobnicama, koje se nalaze u vojarni na području odgovornosti generala Dudakovića.

Policija RS poslala sve dokaze koje je Tužilaštvo BiH od nje tražilo

"U odgovoru su naveli da ne mogu udovoljiti zahtjevu, jer ne raspolažu činjenicama. Postoje svjedoci, ali Sud ne želi da se to procesuira. Imamo svjedoke koji žele pričati, ali ne pružaju nam šansu da svjedočimo na Sudu, jer ne otvaraju taj predmet", rekao je Jovičić.

On je izrazio uvjerenje da će popis 2013. godine pokazati pravu istinu o stradanju svih u BiH, te da će, kako je rekao, biti pokazano da su Srbi mnogo više stradali nego što se to navodi.

"Bojim se da će tada biti kasno, jer su Srbi do sada satanizovani, a zločini nad Srbima nisu nikad procesuirani", rekao je Jovičić.

Gojko Vasić, direktor policije RS, rekao je da je policija poslala sve dokaze koje je Tužilaštvo BiH od njih tražilo u vezi sa slučajem "Dudaković".

"Sve što su od nas tražili, mi smo im dali, ali dovoljno za otvaranje istrage bi bilo i ono što su sama ova lica snimila i objavljivala na medijima. Ja ne znam kad će Tužilaštvo i Sud to procesuirati, ali od njih očekujem i želim da to ipak bude u nekom normalnom periodu, a ne da traje godinama", rekao je Vasić.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, u petak je rekao da je slučaj "Dudaković" u tijeku, te da se istražne aktivnosti i dalje nastavljaju.