Prije nekoliko je dana objavljeno kako su fizičari sa sveučilišta u Tokiju, tj. tamošnjeg Instituta za fiziku čvrstog stanja, u travnju ove godine stvorili najsnažnije magnetsko polje ikada proizvedeno na Zemlji. Njegova snaga deklarirana je na 1.200 Tesli, što je novi svjetski rekord za magnetsko polje u zatvorenom prostoru.

Stroj stvoren za generiranje magnetskog polja 400 puta snažnijega od onoga kod prosječnog stroja za magnetsku rezonancu (MRI) bio je namijenjen stvaranju polja snage do 700 tesli. Međutim, kada su ga znanstvenici uključili i u njega pustili energiju, stvorilo se polje od 1.200 tesli, a stroj je – eksplodirao. Svejedno, rekord je oboren jer je magnetsko polje bilo stabilno oko 100 mikrosekundi.

Svrha postizanja ovako snažnih magnetskih polja jest njihova primjena u znanstvene svrhe. Na razinama od preko 1.000 tesli moguće je promatrati materijale na nanoskali i snimati kretanje elektrona izvan okruženja u kojima se oni inače nalaze – što omogućava detaljnije proučavanje karakteristika svjetlosti, i eventualno može dovesti do novih vrsta i primjena elektroničkih sklopova. Isto tako otkrića fizike čvrstog stanja dobivena na ovaj način mogu se koristiti u razvoju fuzijskih generatora.

Što je magnetsko polje snažnije, fizikalna mjerenja su preciznija, a znanstvenici se nadaju da će sljedeći puta uspjeti generirati polje snage do 1.500 Tesli. Vođa tima Shojiro Takeyama izjavio je kako će sljedeći stroj imati čvršću oplatu.