Znanstvenici sa Instituta industrijskih znanosti Tokijskog sveučilišta napravili su novu vrstu stakla za koju kažu da je čvrsta gotovo poput čelika.

To će ne samo znatno ograničiti repertoar akcijskim filmskim junacima, već će učiniti naše smartfone i druge elektroničke uređaje znatno trajnijima.

Kada jednom počnete razmišljati gdje se sve koristi staklo u svakodnevnom životu, ovaj uspjeh postaje sve zanimljiviji i zanimljiviji: zamislite automobilske prozore koji neće prsnuti pri sudaru, ili ultra-jake zgrade, ili čak čašu koja, kada vam ispadne iz ruke, možda ostavi traga na kuhinjskom podu, ali ostane potpuno cijela.

Ali dobiti ultra-jako staklo u laboratoriju je jedna stvar, dok je učiniti da ono bude dostupno svima po komercijalno prihvatljivim cijenama nešto sasvim drugo.

Još samo pet godina

“Uspostaviti ćemo način masovne proizvodnje novog materijala u kratkome roku”, rekao je Atsonobu Matsuo, profesor asistent na Institutu industrijskih znanosti. “Namjeravamo komercijalizirati cijeli proces unutar pet godina”.

Poseban sastojak u super-čvrstom staklu je alumina, ili aluminijev oksid, sastojak koji se koristi u plastici i bojama i poznat je po svojoj tvrdoći, na Moshovoj skali nalazi se odmah ispod dijamanta. Miješanjem alimine s silikon dioksidom, staklo može postati puno čvršće, ali prava inovacija ovdje je način na koji su znanstvenici bili u stanju sintetizirati kemijske elemente zajedno u zraku, što je proces znan kao tehnika aerodinamične levitacije.

Staklo, čelik i željezo

Prijašnji pokušaji dodavanja alumine u staklo nisu uspjeli, jer se sirova mješavina kristalizirala čim bi dotakla bilo koju vrstu posude. Odstranjivanjem posude i miješanjem stakla umjesto toga u zraku, taj je problem riješen. Rezultirajuće staklo je prozirno, s 50 % aluminijevog oksida i po čvrstoći i elasticitetu usporedivo s čelikom i željezom.

Jedna od prednosti novog tipa stakla je da može biti napravljeno vrlo jakim, a da ne bude debelo, što je korisno u slučaju minijaturnih digitalnih uređaja koje svi mi nosimo u svojim džepovima, kao i za elektroniku budućnosti.

Treba još dosta posla kako bi se ovi rezultati mogli replicirati u masovnoj proizvodnji, ali japanski tim znanstvenika je uvjeren kako će u budućnosti staklo biti još i čvršće.
Pa ako vam se često dogodi da vam mobitel ispadne iz ruke samo budite strpljivi, pomoć stiže!

Science Alert/Danas.hr