Apple je nedavno predstavio čak tri nova pametna telefona, od kojih su dva perverzno skupa. Cijena modela XS Max iznosit će tako više od 10 tisuća kuna, a iznos potreban za njegovu izradu mogao bi vas iznenaditi.

TechInsights, tvrtka iz Ottawe, rastavila je iPhone Max na dijelove te izračunala kako cijena njegove izrade iznosi oko 440 dolara (oko 700 KM), prenosi Metro.

Najskuplji dio novog Appleovog pametnog telefona je display, čija je cijena 80 dolara (oko 127 KM), dok je sličan display prošlogodišnje iPhone desetke koštao 77 dolara (oko 122 KM).

Relativno malo povećanje u cijeni unatoč malo većem ekranu Apple je postigao tako što je maknuo neke komponente sa svog takozvanog 3D Touch sustava, kao što je tipka Home.

Kad se sve zbroji, ono što su izvadili košta oko 10 dolara pa bi ova procjena od 80 dolara bila oko 90, rekao je za Reuters Al Cowsky, koji nadgleda analizu troškova u TechInsightsu.

Apple je odbio komentirati studiju.

Bob O’Donnell iz TECHnalysis Researcha kaže kako je Apple donio dobru odluku. Za određenu skupinu ljudi, cijela stvar vrti se oko ekrana. On pokreće čitavo iskustvo i zbog njega su ljudi uzbuđeni, kaže.

Drugi troškovi koji su se povećali su procesor i čipovi, prvenstveno zbog korištenja nove tehnologije Intela i tajvanskog partnera Semiconductor Manufacturing Co Ltd koja bi trebala poboljšati performanse istovremeno koristeći jednako prostora, piše Index.hr.

Apple je nove telefone iPhone XS i XS Max nazvao najizdržljivijima ikad, kazavši da imaju “najizdržljivije staklo ikad u pametnom telefonu”. No nažalost, i dalje se odmah raspadnu gotovo u trenu kad padnu na beton, sudeći prema testu koji je proveo SquareTrade.

To će za vlasnike biti još jedan problem, s obzirom na to da popravak displaya košta oko 430 dolara (oko 690 KM). U testu su oba telefona bacili s dva metra visine na pločnik i oba su se odmah razbila. Doduše, oba telefona “preživjela” su potpuno uranjanje u vodu.