U Austriji je stupila na snagu zabrana nošenja pokrivala koja potpuno pokrivaju lice na javnim mjestima, poznata kao zabrana burke. Ženama je sada zabranjeno da skrivaju svoja lica u javnosti nošenjem burke, koja pokriva cijelo lice i nikaba, gdje samo oči ostaju nepokrivene. Kršenje zakona kažnjavat će se novčanom kaznom u iznosu od 150 eura, prenosi HRT.

Ovo novo pravilo dio je integracijskog paketa politike koju je pokrenuo konzervativni ministar vanjskih poslova i integracije Sebastian Kurz u pokušaju da pobijedi na parlamentarnim izborima 15. listopada. Godine 2011. Francuska je postala prva europska zemlja koja je zabranila pokrivala za lica u javnosti. Njezin su primjer slijedile Belgija, Bugarska i švicarska regija Ticino, dok je Nizozemska zabranila pokrivala u javnim zgradama.

U travnju ove godine njemački parlament se odlučio za ograničenu zabranu koja se odnosi samo na javne dužnosnike i vojnike na dužnosti. Europski sud za ljudska prava potvrdio je u srpnju da su takve zabrane legalne, podržavši stajalište da ljudi trebaju vidjeti jedni drugima lica kako bi izgradili normalne odnose i živjeli u demokratskom društvu. Dnevnik.ba