Preliminarni nalazi dviju južnoafričkih kliničkih studija pokazuju da omikron-varijanta koronavirusa ima mnogo veću stopu "asimptomatskog prijenosa" od ranijih varijanti,  što bi moglo objasniti zašto se tako brzo proširila diljem svijeta.

Studije, od kojih je jedna provedena prošlog mjeseca kada su infekcije omikronom bile u porastu u Južnoj Africi, a druga koja je u isto vrijeme ponovno uzela uzorke od ranije testiranih ispitanika, otkrile su daleko veći broj ljudi koji su bili pozitivni na koronavirus, ali nisu pokazivali simptome u usporedbi s prethodnim ispitivanjima.

U studiji koja ocjenjuje učinkovitost Modernina cjepiva protiv COVID-a kod osoba koje žive s HIV-om, 31 posto od 230 sudionika koji su bili podvrgnuti probiru bilo je pozitivno, a svih 56 uzoraka dostupnih za analizu sekvenciranja potvrđeno je kao zaraza omikronom.

-Ovo je u oštroj suprotnosti sa stopom pozitivnosti prije omikrona, koja se kretala od manje od 1 do 2,4 posto, rekli su znanstvenici u priopćenju.

U podskupini studije Sisonke u kojoj se ocjenjuje učinkovitost Johnsonova cjepiva protiv COVID-a, srednja stopa asimptomatskog prijenosa porasla je na 16 posto tijekom razdoblja omikrona, s 2,6 posto iz vremena kad su prevladavale varijante beta i delta.

-Studija Sisonke uključivala je 577 ispitanika koji su prethodno cijepljeni, s rezultatima koji upozoravaju na visoku stopu prijenosa zaraze čak i kod onih za koje se zna da su cijepljeni, rekli su znanstvenici.

Dodali su da je "viša stopa asimptomatskog prijenosa vjerojatno glavni čimbenik brzog širenja omikron-varijante, čak i među populacijama s visokim prethodnim stopama zaraze koronavirusom".

Južna Afrika od kraja studenog bilježi porast broja infekcija koronavirusom, otprilike u vrijeme kada su njezini znanstvenici upozorili svijet na omikron.

No broj novih slučajeva od tada je u padu.

Prvi pokazatelji govorili su da je novi val zaraze obilježen manje teškim oblicima bolesti od prijašnjih.