Najnovija studija koju je provedena u zdravstvenim centrima u kojima se liječe američki veterani pokazala je da hidroksiklorokin, lijek koji je Trump hvalio, ne pomaže oboljelima od koronavirusa te da je veća smrtnost pacijenata koji uzimaju taj lijek od onih koji ne uzimaju, javlja CNN.

Studija je provedena na nekoliko stotina veterana, a objavljena je danas na stranici medrxiv.org, što znači da stručnjaci nisu recenzirali njezine nalaze niti je objavljena u nekom znanstvenom časopisu.

Tijekom studije u kojoj je sudjelovalo 368 pacijenata, 97 ih je uzimalo hidroksiklorokin i stopa smrtnosti među njima bila je 27,8 posto. Među 158 pacijenata koji nisu uzimali taj lijek stopa smrtnosti bila je 11,4 posto.

"Kod pacijenata koji su liječeni hidroksiklorokinom uočena je povećana stopa smrtnosti. Ovi rezultati ukazuju na važnost dodatnih istraživanja, prije nego što se krene sa širokom upotrebom hidroksiklorokina u liječenju koronavirusa", pišu autori studije sa Sveučilišta Južna Karolina i Sveučilišta Virginia.

Testirali i Sumamed

Osim toga, tijekom studije se proučavalo i može li hidroksiklorokin u kombinaciji s azitromicinom (kod nas poznatijeg kao Sumamed) pomoći u liječenju, odnosno, može li ta kombinacija lijekova spriječiti napredovanje bolesti.

"U ovoj studiji nismo pronašli dokaze da hidroksiklorokin, sam ili u kombinaciji s azitromicinom, dovodi do toga da oboljeli od koronavirusa ne moraju biti spojeni na respirator", pišu autori.

Hidroksiklorokin je lijek za malariju, a Trump ga je u više navrata spominjao kao lijek koji bi potencijalno mogao izliječiti COVID-19. Ipak, liječnici diljem svijeta upozoravaju da još treba provesti mnogo studija kako bi se ustanovilo da lijek zaista djeluje i da je siguran za pacijente.

Francuska studija potvrdila isto

Znanstvenici u Francuskoj također su proveli studiju sa 181 pacijentom oboljelim od koronavirusa, koji su imali teške respiratorne simptome. Pola ih je uzelo hidroksiklorokin 48 sati nakon što su primljeni u bolnicu, a druga polovica nije dobila lijek.

Prema rezultatima studije, nije uočena velika razlika u stopi smrtnosti između dviju grupa. Ipak, kod osmero pacijenata koji su primili hidroksiklorokin uočeni su abnormalni otkucaji srca, zbog čega su morali prestati uzimati lijek. Niti ovo istraživanje još nije recenzirano od strane drugih znanstvenika.