Konferencija za medije Studentskoga zbora Sveučilišta u Mostaru o pokrenutoj peticiji za ukidanje plaćanja potvrda o statusu redovitoga studenta Sveučilišta u Mostaru održana je u srijedu.

Predsjedništvo Studentskoga zbora u službenoj izjavi ponovilo je da je već općepoznata informacija da studiranje na Sveučilištu u Mostaru nije jeftina opcija.

Najveći problem predstavlja što, osim obveznih stvari, studenti moraju izdvojiti ogromne financijske izdatke za raznu papirologiju, uključujući i potvrde o redovitosti studiranja, navodi se u izjavi.

Podsjetimo, Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru na tematskoj sjednici Senata Sveučilišta u Mostaru zatražio je ukidanje plaćanja ovakvih potvrda. Većina ustrojbenih jedinica Sveučilišta u Mostaru prihvatila je ovaj zahtjev, uključujući Farmaceutski fakultet, Građevinski fakultet te Agronomsko-prehrambeno tehnološki fakultet, dok je Fakultet zdravstvenih studija najavio ukidanje od 1. listopada, budući da je potvrde u ovoj akademskoj godini spustio na 1 KM. Međutim, Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti te Filozofski fakultet izričito se tome protive.

Zbog nepoštivanja ovakvih razumnih zahtjeva studenata, ali i nepoštivanja samih zaključaka navedene sjednice Senata, Studentski je zbor ovaj problem odlučio riješiti na malo drugačiji način. U skladu s tim je pokrenuta online peticija na razini Sveučilišta za ukidanje plaćanja potvrda o statusu redovitoga studenta.

Oko tri tisuće studenata već je potpisalo peticiju, a očekujemo da će taj broj još rasti. Svjesni smo da promjene u okolini u kojoj se mlade ljude ne poštuje i iskorištava, mogu donijeti upravo i samo ti isti mladi ljudi. Zato pozivamo sve naše studente, koji to još nisu učinili, da potpišu peticiju koju mogu pronaći na našoj službenoj Facebook stranici Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, navode iz Studentskoga zbora.

Studenti dodaju da Sveučilište u Mostaru postaje preskupo te da bi bilo dobro da se srežu nepotrebni troškovi, ali ih žalosti što ih pojedini dekani ne shvaćaju ozbiljno.

Ukoliko odgovor na rezultate peticije bude negativan, predstavnici studenata u Senatu gube svoju svrhu i smisao sudjelovanja na sjednicama. Stoga, ako naši zahtjevi ponovno budu odbijeni, razmislit ćemo o daljnjem sudjelovanju na ovakvim sjednicama, navode iz Studentskoga zbora.

Iskreno se nadamo da će se dekani navedenih ustrojbenih jedinica urazumiti i pristati na ovakav kompromis, jer bez kompromisa se gubi komunikacija, a u nedostatku komunikacije dolaze krizne situacije, koje nisu prikladne za jedno ovakvo Sveučilište čiji je značaj ogroman za Hrvate u BiH.

Za kraj još jednom pozivamo sve kolegice i kolege studente da potpišu peticiju, jer samo ujedinjeni možemo napraviti promjene u svom okruženju, zaključili su u Predsjedništvu Studentskoga zbora Sveučilišta u Mostaru.

(www.jabuka.tv)