Uz potporu Studentskog zbora Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru studenti Studija glazbene umjetnosti, smjera Glazbene kulture i etnomuzikologije posjetili su Ramu.

Prvoga dana posjete nazočili su smotri folklora u sklopu manifestacije „V. ramski dani kulture“ gdje su pojedini studenti sudjelovali i u samoj izvedbi. Noćenje je realizirano u prostorijama kulturno-povijesnog franjevačkog samostana na Šćitu gdje su idućega dana uz stručno vodstvo pobliže upoznati s bogatstvom i znamenitostima ramskoga kraja.



Posebno zanimanje studenata bilo je usmjereno na samostanski muzej u kojem je sačuvana velika etnografska zbirka. Imali su priliku razgledati stalnu izložbenu postavku, dioremu s maketama osnovnih djelatnosti ramskih zanatlija u prošlosti, te izložbu posvećenu životu i kulturi hrvatskog naroda u Rami.

Svoju posjetu obogatili su i obilaskom spomen kuće Dive Grabovčeve u Brajinovu docu, a zatim i odlaskom na vidikovac „Umna glava“ odakle se pruža pogled na cijelu ramsku dolinu. Na kraju su svoj posjet zaključili odlaskom do memorijalnog centra i spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Uzdolu.

Ovaj posjet Rami i ramskom kraju predstavlja značajan doprinos terenskim istraživanjima studenata koji je uz to proširio njihova etnološka, etnomuzikološka kao i opća kulturološka znanja usvojena dosadašnjim studiranjem na Studiju glazbene umjetnosti FPMOZ-a. Nakon Zemaljskog muzeja u Sarajevu, Rama i ramski kraj samo su još jedna u nizu od etnomuzikoloških destinacija studenata Studija glazbene umjetnosti.