Cijelu ovu godinu u BiH se govori o poskupljenjima, a mjesta optimizmu nema ni u budućnosti. Što je najgore, najavljuju se nova povećanja cijena, a samim time i novi udar na građane.

Kada se pogleda prosjek, litra ulja je s dvije marke prije otprilike godinu i pol dana sada poskupjela na 3 KM. Kruh je poskupio u većini pekarnica i kreće se oko dvije marke, a potrošači tvrde da gramaža nije ni približno kao u vremenu kad je tek poskupio na marku i pol. Brašno tipa 500 u BiH se kreće oko 1 KM.

Boca plina je prešla 25 KM. Litra benzina i dizela gotovo je porasla na 2,50 KM. Jedan od analitičara kojeg smo zamolili za komentar kazao je da BiH u ovim globalnim igrama ne može puno toga promijeniti.

Poskupljenje plina

– Ovih dana je Njemačka uspijevala povećati europske cijene plina i do 12 posto, i to obustavom postupka za projekt Sjeverni tok 2, a razlog je taj što žele da se u toj zemlji osnuje plinska tvrtka. Mi kao država u tom smo slučaju nemoćni, a to itekako utječe na nas. Vidimo kako se posljednjih dana na sastancima tvrdi da će cijene plina u BiH ostati na ovim razinama, međutim, pustimo politikanstvo na stranu.

Nije realno da cijene ostanu kao ranije jer nitko ne želi raditi s gubitkom. Plinske boce naveliko su poskupjele u samo godinu dana, a vjerojatno će porasti i cijene plina za grijanje od nove godine. Nejasno je zašto se potrošače zavlači. Ako Velika Britanija kaže da se očekuje najskuplja zima ikad, zašto onda i kod nas ne pripreme građane na ono što može biti kako bi odvojili novac sa strane za plaćanje računa.

Poskupljenja će biti još. Za teže dane ostavite novac koji ste mislili potrošiti na luksuz za blagdane – ispričao je analitičar koji je želio ostati anoniman. Već sada iz udruga potrošačima savjetuju da budu racionalni, pogotovo u ovako teškim situacijama kad imamo i političku i ekonomsku nestabilnost. – Treba biti racionalan i planirati nabave jer treba misliti na sutra.

Treba voditi računa da se kupi ono što je najpotrebnije – kazala je za Večernji list Gordana Bulić iz Kluba potrošača. Upozorava i da se u BiH baci previše hrane, a s obzirom na njezinu skupoću, to postaje luksuz, što bi u dogledno vrijeme moglo dovesti do gladi.

– Nažalost, cijene rastu, a država nema kapaciteta svojim alatima intervenirati i zaustaviti ovo. Mi nemamo robnih rezervi, ništa ne čuvamo za slučaj krize, ali se zato priča o nabavi oružja i ne znam čega ne.

Jako je riskantno kupovati i što treba i što ne treba te se prepustiti tim nekim velikim kupnjama kada za njih nije vrijeme. Pozivamo potrošače da planiraju dan po dan, obrok po obrok jer mi, iako smo siromašna zemlja, prema informacijama, bacamo jako puno hrane. To znači da ne planiramo i da kuhamo više nego što je potrebno, pa i u hladnjak spremamo više nego što je potrebno, a taj novac mogli smo razboritije potrošiti – istaknula je.

Brašno skuplje nego u Srbiji

Predstojeće razdoblje u mnogočemu će odrediti situaciju. BiH nema puno alata, međutim, svi koji se mogu iskoristiti da se stanovnike zaštiti dobrodošli su. Primjerice, Srbija je nedavno donijela uredbu da cijena brašna ne može biti veća od 74 feninga po kilogramu. Već sada je u BiH brašno skuplje nego u toj susjednoj zemlji za 25 posto.

Na isti način i BiH mora reagirati te cijene staviti u neki normalan okvir kako ne bi zavladala glad. Također, upozorenja stručnjaka treba ozbiljno shvatiti i važnost proizvodnje hrane za osobne potrebe ne smije se gledati kao na floskulu, nego kao na nešto prijeko potrebno u današnjem vremenu.

Nedavno je i Saša Marić, ombudsman za zaštitu ljudskih prava u BiH, kazao za Večernji list da će se poskupljenja nastaviti te je zato proizvodnja hrane za osobne potrebe dobrodošla.

– Na kraju krajeva, to je kontrolirana domaća hrana, bez dodatnih pesticida. Niste primorani kupovati nešto o čemu ne znate ništa, već uzgajate sebi kvalitetno i domaće – riječi su ombudsmana.

Željko Andrijanić | Večernji list