Dok je vrijednost naftnih derivata na svjetskom tržištu na najnižoj razini od siječnja ove godine, u Bosni i Hercegovini su cijene dizela i benzina samo blago pale.

Naime, cijene nafte su nastavile pad, drugu sesiju zaredom, zbog straha od smanjenja tražnje za gorivom usljed očekivane globalne recesije izazvane povećanjem svjetskih kamatnih stopa i jačanjem američkog dolara, koji ograničava mogućnost kupovina nafte potrošačima koji posjeduju druge valute.

Europska nafta brent za isporuku u studenom pala je za 1,24 dolara ili za 1,44 posto, na 84,91 dolar po barelu, prema posljednjim raspoloživim podacima s portala Oilprice.com, koji prati cijene na tržištu u realnom vremenu.

Cijene oba tipa nafte su se u petak sunovratile za oko pet posto na najnižu razinu od siječnja ove godine.

Na pitanja možemo li očekivati pojeftinjenje cijena goriva u idućem vremenu u Republici Srpskoj zbog niskih cijena na svjetskom tržištu, od Dragana Trišića, predsjednika Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Gospodarskoj komori RS nema odgovora.

Dušan Srdić, predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija" iz Banja Luke, smatra da naši prodavci ekstraprofitiraju iz ove situacije.

"Oni se pravdaju time da imaju velike zalihe i da dok njih ne potroše ne mogu smanjiti cijene dizela i benzina. Barel nafte je, ako se ne varam, trenutno oko 85 dolara, dok je nakon izbijanja sukoba u Ukrajini bio oko 140 dolara po barelu. Cijene nafte na našem tržištu su bile slične cijenama koje su sada, a vidi se kolika je razlika", kazao je za "Nezavisne" Srdić.

S benzinskih crpki širom BiH koje su kontaktirali novinari Nezavisnih novina i pitali za cijene dizela i benzina vidjeli su da je došlo do blagog pojeftinjenja naftnih derivata, te da se ne zna što će biti u idućem vremenu.

Na "Nestro petrol" benzinskoj crpki u Banja Luci su cijene naftnih derivata u prethodnih nekoliko dana pale.

"Trenutna cijena litra dizela je od prije nekoliko dana 3,13 KM, dok je za jedan litar benzina potrebno izdvojiti 2,69 KM", kazala je radnica jedne od poslovnica ove pumpe u Banja Luci.

S "Petrol" pumpe u Banja Luci su kazali da su također prethodnih dana snižene cijene naftnih derivata.

"Benzin nam trenutno košta 2,73 KM, dok za litar dizela kupac treba izdvojiti 3,15 KM", naveli su s ove benzinske crpke.

Na nekim pumpama u Banja Luci dizel je trenutno moguće naći i za 3,08 KM, dok je najjeftiniji benzin od 2,61 KM.

S jedne benzinske crpke u Prijedoru su rekli da je gorivo u prethodnih mjesec dana pojeftinilo, te da i u idućem vremenu očekuju da se taj trend nastavi.

"Cijena dizela je trenutno 3,07 KM po litri, dok benzin trenutno košta 2,64 KM", kazao je radnik ove pumpe.

Radnik jedne pumpe u Tuzli kazao je da prethodnih dana nije došlo do korekcije cijena naftnih derivata.

"Slična je cijena goriva kao i prije dvadesetak dana. Litar dizela je 3,21 KM, a benzina 2,76 KM", dodao je ovaj radnik.

Slične cijene su i u Hercegovini, a kupci se nadaju kako će cijene uskoro pasti ispod 3 KM. Ukoliko država još ukine akcize kako je najavljeno, cijena dizela bi mogla biti oko 2,5 KM što bi predstavljalo značajno olakšanje za građane i gospodarstvo u odnosu na ono što plaćamo već mjesecima.