Obalna straža Libije pronašla je tijela desetak migranata koji su nestali u četvrtak nakon potonuća gumenih čamaca u Sredozemnom moru, javlja Anadolu Agency (AA).

U potonuću je nestalo oko 150 migranata, među kojima se nalaze i žene i djeca. U petak je nastavljena potraga za njima.

Obalna straža izvukla je desetine tijela, a dužnosnici u Ujedinjenim nacijama (UN) jučerašnji brodolom nazvao je "najgorom tragedijom na Mediteranu" ove godine.

Također u petak, libijske vlasti prebacile su desetine spašenih migranata u centar u blizini Tripolija koji je ranije ovog mjeseca bio meta napada.

Agencija za borbu protiv ilegalne migracije u Tripoliju priopćila je da je na gumenim čamcima, koji su se prevrnuli na obali libijskog grada Khomsa, oko 120 kilometara istočno od Tripolija, bilo do 350 migranata.

Među migrantima su državljani Eretrije, Egipta, Sudana i Libije. Libijski dužnosnici priopćili su da je od četvrtka spašeno više od 130 migranata.

Libija je glavna tranzitna tačka za Europu za one koji su bježe od siromaštva i građanskih ratova u drugim dijelovima Afrike.

Trgovci ljudima prevoze migrante u malim čamcima koji nisu pogodni za otvorene vode.

U prvih sedam mjeseci ove godine u vodama Mediterana poginulo je više od 680 neprijavljenih migranata, koji su pokušavali doći do nekih europskih zemalja, podaci su Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Objavili su i podatak da je od početka godine do 24. srpnja, preko Mediterana, u Europu ušlo 36.670 migranata.

Na tom putu život je izgubilo 686 migranata. Međutim, smatraju, a vodeći se brojkama, da je broj migranata koji dolaze u Europu, ove godine smanjen u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Veći dio neprijavljenih migranata, njih 83 posto, biralo je Grčku i Španiju. U Grčkoj se uglavnom nalaze migranti iz Afganistana, Sirije, Iraka, Palestine, Demokratske Republike Kongo, Irana i Somalije.