Na današnjoj sjednici Općinskog vijeća općine Prozor-Rama našlo se i Izvješće o realizaciji strategije projekata i mjera realizacije razvoja općine Prozor-Rama. U navedenom izvješću mnogo toga je napisano, a svrha strategije nije postignuta.  Nažalost, potrošenih 300 milijuna maraka ne vidi se jer nemamo razvijeno poduzetništvo, a po razvijenosti općina u BiH skoro smo na dnu ljestvice. Broj zaposlenih svakim danom je sve manji, kao i broj djece. Odlaskom  mladih osoba u inozemstvo postajemo sredina starijih.

Općina smo koja nema udruženje poslodavaca, još k tome ramski poslodavci se „tjeraju“ u susjedne općine, a sve radove izvode poduzeća ih drugih općina.

Mnogi navedeni projekti u Izvješću nisu dali pozitivnog učinka kao što je poticaj za zapošljavanje.

Taj poticaj, nažalost, nije bio učinkovit, a tome svjedoči  najbolje tvornica Ramateksa koja stoji  pred zatvaranjem.

Poticaji za poljoprivrednike dolazili su uglavnom najviše preko županijskog ministarstva.

Podneseno izvješće na sjednici Općinskog vijeća, kao i sama strategija, doživjela je kolaps. Iz izvješća javnih ustanova vidi se da iste koriste proračunski novac za isplatu plaća zaposlenicima.

Jasno je vidljivo da se više od 12 milijuna maraka troši za plaće u javnim ustanovama, poduzećima, te novostvorenim raznim udruženjima.

Za razvoj turizma naša općina nije učinila vidljivo apsolutno ništa. Više su učinili određeni pojedinci svojim  pozitivnim ulaganjima.

O prerađivaču otpadnih voda smješno je postalo govoriti, kao i o zelenoj tržnici. To su projekti koji više od 10 godina stoje nerealizirani. Možda do njihovog stavljanja u funkciju, neće se imati što pročišćavati, a na tržnici neće imati tko ni prodavati niti kupovati.

Strategijom se samo dobila ogromna administracija, prenapučenost u javnom sektoru, stvaranje neodrživih javnih poduzeća koja ovise o proračunu općine, a to nikako ne vodi razvoju općine.  Nažalost,  nije vidljiv razvoj u realnom samoodrživom proizvodnom sektoru što je ključno za napredak.  

Nažalost, Strategija razvoja općine tako je postala strategija bez razvoja koja je iselila preko 50 % žitelja.

Očito jedini napredak može biti dolaskom novih, stručnih, neopterećenih osoba na vlast u našoj općini, koji imaju razvojnu viziju,  sposobnost i želju da budućnost Rame stave ispred svega.

OO HDZ BiH Rama