''Prije sastanka s predstavnicima SDA, zasjedat će Kadrovska komisija Stranke za Bosnu i Hercegovinu i naravno da ćemo na sastanak doći s određenim zahtjevima'', rekao je Oslobođenju je glavni tajnik Stranke za BiH Salem Halilović potvrdivši da će pregovarački timovi SBiH i SDA danas poslijepodne održati sastanak na kojem će se konkretno dogovarati raspodjela pozicija u federalnoj vlasti.

Halilović ne očekuje da će danas odmah biti potpisani aneksi sporazuma o koaliranju, a kojima će biti precizirana raspodjela pozicija.

''Bit će to prvi sastanak o podjeli pozicija, ali krećemo s tim i očekujem da ćemo za nekoliko dana to i potpisati'', rekao je Halilović.

SDA je 31. srpnja potpisala sporazum o zajedničkom djelovanju sa SBiH, A SDA i BPS-om. Sporazumom su, podsjeća Oslobođenje, bili određeni principi zajedničkog djelovanja do kraja četverogodišnjeg mandata, a raspodjela pozicija trebala bi biti regulirana aneksima.

Lideri SDA i SBiH Bakir Izetbegović i Amer Jerlagić kazali su prošlog tjedna da će SBiH u Federaciji pripasti pozicije u sektoru energetike, uključujući i poziciju federalnog ministra energije, rudarstva i industrije. Izetbegović je tad izjavio da će svaka stranka iz nove koalicije dobiti po jedno ministarstvo. No, još se ne zna službeno što će pripasti BPS-u, a što A SDA.

Demokratska fronta, koja je početkom lipnja napustila koaliciju sa SDA i HDZ-om BiH, imala je četiri federalna ministra, pa je upitno tko će u novoj raspodjeli dobiti četvrto ministarstvo.

Halilović očekuje kako će i BPS i A SDA staviti na papir pozicije koje bi trebale pripasti njima, a do kraja kolovoza se nada i završetku smjene ministara u Vladi FBiH. Također, optimist je po pitanju da će doći do širenja nove koalicije s HDZ-om 1990. Gensek SBiH očekuje da razgovore s HDZ-om 1990 inicira HDZ BiH.

No, kako je za Bljesak.info potvrdio Martin Raguž, čelnik 'devedesetke', teško da će ta stranka ući u koaliciju.

''Smatram kako u izuzetno turbulentnom političkom ozračju Federacije BiH, prosta, matematička većina ne može odgovoriti nagomilanim problemima i pitanjima'', rekao je Raguž.

Također podsjećamo kako je predsjednik Stranke za BiH, Amer Jerlagić, rekao da ''tko god bude ministar iz SBiH bit će stručan i kompetentan''.

Bljesak.info