Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić smatra da je Daytonski sporazum narušen na štetu Hrvata, kao i da su izmjene Izbornog zakona BiH neophodne da bi izbori u BiH mogli biti provedeni i ističe da je važno šta će na tom planu učiniti zapadne zemlje kao jamci Daytona.

"Izmjene Izbornog zakona prošle su Dom naroda parlamenta BiH i konstruktivan pristup bošnjačkih stranaka u Zastupničkom domu bi bio da bar reagiraju amandmanima da bi izmijenili zakon bez pomoći sa strane. To u ovom trenutku ne izgleda realno.

Očekujem da se u taj proces uključe međunarodni jamci Daytona - SAD, EU i članice Vijeća za provedbu mira", rekao je Ljubić i ocijenio paradoksalnim da predstavnici Bošnjaka ne uviđaju opasnosti koje prijete ako odnosi tri konstitutivna naroda u BiH ne budu harmonizirani, prenosi BHRT.

Komentarišući sastanak predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana u Ankari, ocijenio da Turska može pomoći stabilizaciji stanja u BiH i da je njeno sudjelovanje u rješavanju problema legitimno, s obzirom na to da je članica PIC-a. "Utjecaj Turske u BiH i šire je nesporan i pojačan posljednjih godina. Ta država može pomoći stabilizaciji stanja u BiH", rekao je Ljubić hrvatskim medijima.

Bljesak.info