Izravna strana ulaganja za devet mjeseci 2018. godine u BiH iznose 668,6 milijuna KM, što je više za 0,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, a, također, održan je trend porasta u odnosu na petogodišnji prosjek stranih investicija (povećanje za 21,6 posto).

Preliminarni podaci o investicijama koje je objavila Centralna banka BiH govore o tome da najveći iznosi investicija u prošloj godini dolaze iz Švicarske, Austrije, Turske, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Ruske Federacije.

Direktor Agencije za unaprijeđenje stranih ulaganja (FIPA) Gordan Milinić naglašava da je ovo, s obzirom na izbornu godinu i nestabilnu političku situaciju koja je bila dominantna i nezaobilazna tema u svim razgovorima s potencijalnim stranim investitorima, izuzetno dobar rezultat.

Takav rezultat potvrđuje, dodao je Milinić, da je Bosna i Hercegovina, bez obzira na sve probleme i poteškoće, zemlja privlačna za strane investitore.

''Potrebno je još malo napora institucija svih razina da bi strane investicije dostigle željenu razinu i bile pokretač ekonomskog rasta u BiH. Tu se naročito misli na provođenje propagandne akcije ''Invest in BiH'' i na širenje prakse poticaja za strane investitore na svim razinama po ugledu na susjedne države'', pojasnio je.

S ovim devetomjesečnim iznosom iz prošle godine, ukupan iznos dosadašnjih stranih investicija u BiH je prešao 14 milijardi KM, te je u okviru skupine zemalja jugoistočne Europe, BiH prema ukupno registriranom stanju izravnih stranih investicija, rangirana na drugo mjesto, poslije Republike Srbije.

Time je nastavljen trend povećanja izravnih stranih investicija u BiH, koji se bilježi u posljednje dvije godine, a iz FIPA-e podsjećaju da je u 2017. godini registrirano 778 milijuna KM stranih ulaganja, što je za oko 40 posto više u odnosu na 2016. godinu.

Rast investicija je rezultat rada nadležnih institucija na kreiranju boljih uvjeta za ulaganje, na pronalasku novih investitora te na provođenju potrebnih reformi i jačanju konkurentnosti zemlje.

''Rast ekonomskih indikatora u BiH, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta, dodatno nas obavezuje da radimo uspješnije na provođenju potrebnih ekonomskih reformi koje će privući nove investitore i kreirati nova radna mjesta'', priopćeno je iz FIPA-e.