Bolničari najveće bolnice u Liberiji, zemlje najviše pogođene epidemijom Ebole, počeli su u ponedjeljak štrajk tražeći bolju plaću i primjerenu zaštitnu opremu, a katastrofalno neprimjeren odgovor cijelog svijeta na epidemiju direktor Svjetske banke (SB) smatra odgovornim za tako velik broj smrtnih slučajeva.

"Trebamo primjerenu opremu za rad i bolju plaću jer riskiramo život", rekao je John Tugbeh, glasnogovornik štrajkaša u bolnici John Fitzgerald Kennedy u Monroviji.

Bolničari odbijaju vratiti se na posao dok ne dobiju zaštitnu pojedinačnu opremu, kombinezone koji spriječavaju prenošenje zaraznih bolesti.

U novinskom uvodniku predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim piše u ponedjeljak da bi zdravstvene ustanove na Zapadu lako stale na kraj epidemiji Ebole i poziva bogate nacije da podijele svoja znanja i sredstva s afričkim državama, prenosi Reuters.

"Mnogi umiru nepotrebno", napisao je Kim u članku kojemu je suautor sveučilišni profesor s Harvarda Paul Farmer.

Liberija je imala samo 50 doktora na 4,3 milijuna ljudi prije epidemije, a mnogi su medicinski djelatnici umrli od Ebole.

Stanje u kojem nedostaje osnovnih sredstava, medicinske opreme i hrane pogoršalo se odlukom nekih avioprijevoznika da prekinu letove u zemlje pogođene epidemijom. Nekoliko susjednih zemalja zatvorilo je granice, a mnoge međunarodne organizacije povukle su svoje osoblje iz regije.

Kada bi međunarodne organizacije i bogate zemlje združeno odgovorile Zapadnoafričkim zemljama smrtnost bi pala na 20 posto sa sadašnjih 50, pišu Kim i Farmer u tekstu.

Virus hemoragijske groznice Ebola koji se prenosi tjelesnim tekućinama usmrtio je 1.552 osobe u četiri zemlje Zapadne Afrike, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od 26. kolovoza.

Liberija je najviše pogođena država sa 694 smrtnih slučajeva na 1.378 popisanih oboljenja. Medicinsko osoblje čini gotovo desetinu smrtnih slučajeva.

WHO je upozorio da bi ukupan broj oboljelih mogao premašiti 20.000.

jutarnji.hr