Andrej Jastrebov, pušten je iz ruskog zatvora i odmah bačen na prvu linije ukrajinske fronte, piše New York Times. Za odlazak u rat obećana mu je sloboda i novac.

Dvadesetdvogodišnji Andrej, koji je služio kaznu zbog krađe, preživio je prvu rundu u Ukrajini, no njegovi bližnji tvrdi da se vratio kući promijenjen.

- Svima nam se čini da je hipnotiziran, kao da je druga osoba. Više uopće ne pokazuje emocije - rekao je njegov rođak, želeći ostati anoniman radi straha od odmazde.

Tisuće osuđenika je ubijeno, mnogi u roku od nekoliko dana ili čak sati nakon što su stigli na frontu, kažu ruski aktivisti za ljudska prava, kao i ukrajinski dužnosnici. Oni koji prežive i vrate se kući uglavnom šute o onome što se događalo u Ukrajini. Ako progovore, boje se da bi reperkusije bile strašne, piše New York Times.
 


Odluka predsjednika Vladimira Putina da dopusti Grupi Wagner regrutaciju zatvorenika označava prekretnicu u njegovoj 23-godišnjoj vladavini, smatraju aktivisti za ljudska prava i pravni stručnjaci.

Tvrde da takva politika zaobilazi ruski pravni presedan, a puštanjem brutalnih kriminalaca na slobodu, Putin riskira porast nasilja u cijelom društvu. Naglašavaju i kako ta situacija najbolje opisuje kakvu cijenu je ruski predsjednik spreman platiti da u Ukrajini izbjegne poraz.

Od srpnja se oko 40.000 zatvorenika pridružilo ruskim snagama, prema zapadnim obavještajnim agencijama, ukrajinskoj vladi i udruzi za prava zatvorenika, Russia Behind Bars.

Prigožinov plan

Prije više od šest mjeseci najveća ruska privatna vojna tvrtka Wagner i njen osnivač Jevgenij Prigožin, u razmjerima neviđenim od Drugog svjetskog rata, počeli su sustavno vrbovati zatvorenike. Premda operacije u kojima sudjeluju ostaju uglavnom obavijene velom tajne, Ukrajinci tvrdi da ih je već gotovo 30.000 dezertiralo ili da su ubijeni ili ranjeni. Taj broj nije moguće neovisno provjeriti.

Većina unovačenih muškaraca služila je kaznu za sitne zločine poput pljačke i krađe, no zapisi iz jednog zatvora, u koje je New York Times imao uvid, pokazuju da su neki regrutirani također osuđeni za teška silovanja i višestruka ubojstva.

“Nema više kazni za zločine. Sada je sve dopušteno, a to nosi dalekosežne posljedice za svaku zemlju”, rekla je Olga Romanova, voditeljica udruge Russia Behind Bars.
 


Kampanja regrutiranja osuđenika započela je početkom srpnja, kada se Prigozhin počeo pojavljivati u zatvorima u okolici svog rodnog St. Peterburga s radikalnim prijedlogom za zatvorenike: platite dug društvu pridruživanjem privatnoj vojsci u Ukrajini.

U videosnimkama, koje se mogu vidjeti na društvenim mrežama, Prigožin obećava zatvorenicima da će primati 100.000 rubalja mjesečno - što je u to vrijeme bilo ekvivalentno 1.700 dolara, i što je gotovo dvostruko više od ruske prosječne mjesečne plaće. Također je ponudio bonuse za hrabrost, 80.000 dolara isplate obitelji u slučaju smrti i, ako prežive šestomjesečni ugovor, te pomilovanje od Putiona, odnosno slobodu.

- Oni koji pokušaju pobjeći, uhvati ih se u uživanju narkotika ili budu imali seksualne odnose, bit će ubijeni - upozorio ih je Prigožin.

I sam bivši zatvorenik, Prigožin razumije zatvorsku kulturu, vješto kombinirajući prijetnju kaznom s obećanjem novog, dostojanstvenog života, objašnjavaju ruski aktivisti.

Sporni dokumenti

U nekim videima mogu se vidjeti zatvorenici kako dobivaju dokumente, koji su opisani kao pomilovanja ili poništenja sudskih osuda, piše NY Times. Međutim, nijedan od tih dokumenata nije javno objavljen, što dovodi u pitanje njihovu legitimnost. Zagovornici ljudskih prava kažu da su pomilovanja u Rusiji rijetke, dugotrajne i složene pravne procedure koje nikada nisu bile izdane niti blizu razmjera koje je reklamirao Wagner.

Prema ruskom Ustavu samo Putin može izdati pomilovanje, a Kremlj nije objavio takve dekrete od 2020. Godine 2021. Putin je pomilovao samo šest osoba.

Putinov čovjek zadužen za medije, Dmitrij Peskov, rekao je u petak novinarima da su Wagnerovi zatvorenici pomilovani i kako se pritom " strogo držalo ruskog zakona". Odbio je dalje komentirati, implicirajući da je postupak državna tajna.

"Postoje javne uredbe i uredbe s različitim stupnjevima tajnosti", rekao je.

Prema ruskom zakonu, prije nego što stignu u Kremlj, sve molbe za pomilovanje procjenjuju specijalizirani regionalni odbori. Međutim, dva člana takvih povjerenstava izjavila su da nisu primili nikakve dokumente od prijavljenih osuđenika, piše NY Times. Jedan od tih dužnosnika zadužen je za St. Peterburg, gdje živi i Jastrebov s početka teksta.

Nakon što je proveo samo tri tjedna kod kuće, Jastrebov kaže da se već sprema za povratak na frontu.

- Želim braniti domovinu. Na fronti mi se baš sve svidjelo. Civilni život je dosadan - kazao je u intervjuu Jastrebov, piše New York Times.